Световъртежът обикновено се появява на средна възраст, има много причини

PRINT
главоболие мигрена депресия

Световъртежът е симптом, който може да е сигнал за всевъзможни неврологични и психични диагнози, за болести на очите, ушите, на сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи в човешкия организъм. Затова и за потърпевшия често е трудно да се ориентира, при какъв лекар да потърси помощ. Често оплакванията са за състояние на замаяност или обща мускулна слабост – тя може да издава някакъв вид анемия, а и проблеми с черния дроб или наличието на хронична дихателна недостатъчност.

Замаяност, съпроводена с главоболие и отпадналост, са характерни при високо или ниско кръвно налягане. Хипертоничната криза понякога протича и с гадене и повръщане. Преживяното нервно напрежение и различните неврози също провокират усещане за световъртеж. В тези случаи то се комбинира с раздразнителност и нарушение на съня. Дискомфортът може да е от диета за отслабване. Световъртежът в общи линии е „запазена марка“ на хората в средна и напреднала възраст. Много момичета и млади жени обаче имат сходно оплакване. При тях то е обикновено вследствие на нестабилност на вегетативната нервна система. Често е причинено и от ниско кръвно налягане, не по изключение и от неправилно хранене – главно по време на диетите с гладуване.

Дискомфортът почти винаги отзвучава при промяна на стила на живот, а и с течение на времето.

В медицинския смисъл на думата световъртеж се нарича илюзията за движение на околните предмети или части на тялото в някоя от трите оси на пространството – ляво-дясно, напред-назад, горе-долу. Това субективно възприятие е белег за увреждане на вестибуларния анализатор от неговата периферия във вътрешното ухо през вестибуларните структури на мозъчния ствол до вестибуларните структури на мозъчната кора, обяснява неврологът от Първа градска болница д-р Нешо Велков.

При тази периферна увреда се засягат т.нар. лабиринт и полуокръжните канали в средното ухо – структури, които дават усещането ни за разположението на нашето тяло в пространството. Когато тези структури не функционират правилно, се получава разлика в информацията, изпращана до мозъка от тях , и от зрението, в резултат на което се появява световъртежът.

Понякога усещането е като в асансьор, който потъва

Най-често той е ротаторен – усещането е, че предметите около пациента се въртят. Определя се като асансьорен, когато човекът има усещането, че потъва надолу или че се издига. Поради тясната връзка на вестибуларния анализатор с вегетативната нервна система световъртежът почти винаги е съпроводен с гадене, позиви за повръщане и повръщане, промяна в кръвното, побледняване или почервеняване на лицето. Обикновено се появява и шум в ушите, който може да наподобява тънко високо пищене или шум на течаща вода. Болните от такъв световъртеж търсят позиция на главата, при която оплакванията са най-слаби и се стремят да стоят повече в нея – всяко по-рязко раздвижване на тялото или главата засилва оплакванията.

Синдромът на Мениер е типичен представител на този тип световъртеж. При него е налице оток на структури във вътрешното ухо. Болестта протича на пристъпи, които продължават от няколко часа до няколко дни. Поради острото настъпване на оплакванията клиничната картина е доста притеснителна за пациента и за близките му, но медицинската прогноза е абсолютно благоприятна, твърди д-р Велков. Той подчертава, че въпреки драстичните субективни усещания, характерни за различни видове световъртеж с периферен произход, те не са опасни за живота и са податливи на лечение.

Специално при синдрома на Мениер то се провежда от невролог или от специалист по уши, нос и гърло. Идеалният случай би бил да се повери на лекар с междинната специалност отоневрология. А тъй като има различни подходи за нормализиране на състоянието, самолечението не е подходящо, подчертава д-р Нешо Велков.

Сред често срещаните световъртежи с периферен произход са и т.нар. кинетози. Става дума за дискомфорта, обичайно съпроводен с гадене и повръщане, по време на пътуване с кораб, самолет или автобус. Популярната „морска болест“ се предизвиква от раздразнението на вестибуларния апарат от полюшването, от постъпателното движение и завоите на превозното средство. При самолетите се добавя и промяната в атмосферното налягане при излитане и кацане.

Замайването може да е заради проблеми с шийните прешлени

Прегледът при специалист е задължителен. Много често оплаквания от световъртеж има при болни с дегенеративни промени в шийните прешлени. През тези прешлени преминават и двете вертебрални артерии, които снабдяват с кръв основата на мозъка – т.нар. мозъчен ствол. При стесняването им в резултат на атеросклероза, на притискане от ошипявания, често и след шийни травми от камшичен удар те не захранват с достатъчно кръв мозъчния ствол и равновесните ядра в него изпитват недостиг на кислород, наричан хипоксия. Тогава се появява т.нар. централен световъртеж. Характерно за него е, че настъпва по-бавно и е по-продължителен. Обикновено е съпроводен с асансьорното чувство, а понякога и с потрепвания на очните ябълки в различни посоки – то дава важна информация на невролога при определяне на диагнозата.

Централен световъртеж може да има и при редица сериозни заболявания на главния мозък. Например той е много чест първи симптом на инсултите в мозъчния ствол или в зоните, които се кръвоснабдяват от споменатите вертебрални артерии. Понякога централен световъртеж се развива при тумори на главния мозък или при множествена склероза. Обикновено той е придружен от изтръпване на крайници, нарушение на походката и равновесието, смущения в зрението от рода на двойно виждане, притъмняване пред очите или появата пред тях на блестящи искрици.

При подобни оплаквания е наложителен бързият преглед от невролог. Обикновено се започва с клиничен преглед. Информация дават и ултразвуковото изследване на проводимостта на големите артерии, носещи кръв до мозъка, рентгенографията на шийните прешлени или на пирамидните кости, разположени в основата на черепа – точно в тях е вместен периферният вестибуларен анализатор. Най-пълна картина се придобива от компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс.

Свързани теми:

Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

Залитате и падате? Може да е наследствено

Как да преодолеем гаденето и световъртежа при пътуване

СНИМКА: ДАК

[Общо: 102    Средно: 3.3/5]
Световъртежът обикновено се появява на средна възраст, има много причини беше последно модифицирана от: февруари 12th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *