вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗамаяност и световъртеж са симптоми на вертиго

Замаяност и световъртеж са симптоми на вертиго

Ако сте се возили на въртележка, вече знаете какво е вертиго – внезапно светът около вас се завърта. Чувството на замаяност не преминава. Преглед при невролог вероятно ще установи, че имате една от двете най-често срещани форми на вертиго: централна и периферна. Има медикаменти и други възможности за лечение на двата типа, затова е важна правилната диагноза. Помнете, че световъртежът сам по себе си не е заболяване, а симптом.

Кое причинява периферното вертиго?

Периферно вертиго е най-често срещаният тип световъртеж. В повечето случаи причината е във вътрешното ухо, което контролира равновесието на тялото. Проблеми, които водят до периферния световъртеж са:

 • Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)
 • Вестибуларен невронит
 • Болест на Мениер

Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е състояние, при което малки кристали се отделят и плуват в течността на вътрешното ви ухо. Движението на кристалите и течността е причина да се чувствате замаяни. Понякога нараняване на ухото може да причини същите симптоми.

Вестибуларният невронит причинява различно замайване, което започва внезапно и трае 2-3 седмици. Според някои експерти първопричината може да е вирусна инфекция.

Болестта на Мениер е състояние, което комбинира симптомите на замаяност със загуба на слуха от време на време. Медиците не са съвсем сигурни какво я причинява. Смята се, че на първо място това е стресът, а след това – прекаляването със солта, приемът на кофеин и алкохол.

Има и някои други състояния на вътрешното ухо, които също водят до периферно вертиго:

 • Лабиринтитис Labyrinthitis
 • Перилимфна фистула
 • Синдром на разпукването на полукръглия канал (Superior semicircular canal dehiscence syndrome  или SSCDS)

Лабиринтитис може да се провокира от вирусна инфекция на вътрешното ухо. Перилифната фистула често е заради травма на главата или внезапна промяна на налягането, например при гмуркане. Синдромът може да е заради нараняване на костица в канала, по който минават течностите във вътрешното ухо.

Какви са другите симптоми на периферно вертиго?

Повръщане, изпотяване, гадене и проблеми с ушите са общо симптоми, които можете да имате от вертигото. Ако то е причинено от инфекция на вътрешното ухо или болест, може да имате също болки и усещане, че ухото е пълно. При лабиринтитис или Мениер се наблюдава загуба на слуха и тинитус (звънене в ухото) в едното или двете уши.

Ако симптомите на вертиго започват внезапно и също така бързо спират, може да е периферно вертиго. Възможно е също така очите да се движат безконтролно. Ако се опитате да се фокусирате в една точка, неволните движения обикновено спират. Това се проявява обикновено през първите дни на пристъпа на вертиго и после изчезва.

Как се лекува периферно вертиго

Важно е да се лекува първопричината за вертигото. Най-разпространеният световъртеж BPPV може да се третира с 15-минутно упражнение, познато като маневрата на Епли (Epley maneuver). Серията от упражнение, изпълнени в кабинета на лекаря, помагат на кристалите, които контролират баланса, да се върнат на правилното си място.

Противовъзпалителни лекарства понякога помагат за облекчаване на симптомите, ако вертигото е причинено от вестибуларен невронит, Мениер или лабиринтитис. Болестта на Мениер се смекчава, ако се намалят стресът, кофеинът, алкохолът и солта. При перилимфната фистула или синдрома докторът може да препоръча хирургическа корекция на проблема във вътрешното ухо. Някои състояния, провокиращи периферното вертиго, може да са хронични. Тогава е необходим комплексен подход – комбинация от упражнения за баланс, промяна в начина на живот и подходящи медикаменти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно 
Имплант връща равновесието при вестибуларни болести 
Астигматизмът също причинява световъртеж 

Кое причинява централното вертиго?

Централното вертиго се причинява от болести или наранявания на мозъка като:

 • Травми на главата
 • Различни болести или инфекции
 • Множествена склероза
 • Мигрена
 • Тумори в главата
 • Инсулт
 • Транзиторна исхемична атака (мини инсулт, който след кратко време отминава и не оставя поражения)

Какви други симптоми има централното вертиго?

За разлика от периферното вертиго, централното идва без предупреждение и продължава по-дълго време. Пристъпите се по-интензивни и човек често не е в състояние да стане и да ходи без чужда помощ. Безконтроните движения на очите се появяват и при двата вида вертиго, но при централното продължават по-дълго – седмици или месеци, и не преминават при опит за фокусиране върху една точка. Проблемите със слуха са редки при централното вертиго. Другите симптоми като отпадналост, главоболие или проблеми с преглъщането са общи.

Как се лекува централното вертиго?

Ключов въпрос е откриването на първопричината. Ако например причина е мигрената, лекарства и намаляването на стреса може да помогнат. За болести като множествена склероза или някои тумори лечението може да е ориентирано само към овладяване на симптомите. Има лекарства срещу гаденето и такива, които облекчават движенията.

Източници: WebMD
American Hearing Research Foundation: „Medical Treatment of Vertigo.“
Vestibular Disorders Association: „Living with a Vestibular Disorder.“
Gacek, R. ORL: Journal for Oto-Rhino-Laryngology, Head and Neck Surgery, July 2013.
Hanley, K. The British Journal of General Practice, October 2002.
Labuguen, R. American Family Physician, Jan. 15, 2006.
Nguyen-Huynh, A. Otolaryngology Clinics of North America, October 2012.
Swartz, R. American Family Physician, March 2005.
Thompson, T. The Ochsner Journal, Spring 2009.
University of California, Irvine Medical School: „Vertigo.“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -