Какво се прави при болест на Мениер

PRINT
намален слух отит

Болестта на Мениер протича на пристъпи със световъртеж, загуба на слуха и едностранен субективен шум в засегнатото ухо. Причините са неизвестни, но се знае, че във вътрешното ухо се натрупва течност, която го раздува и разкъсва вътрешните му мембрани. Основната хранителна среда на нервните клетки на ухото се нарича ендолимфа.

Тя се произвежда от капиляри, които я секретират и същевременно резорбират (всмукват), като се поддържа определен баланс. Когато продукцията е повече или се наруши резорбцията, се получава определено налягане във вътрешното ухо на тази течност и разкъсва тези вътрешни мембрани. Мембраните структурират т.нар. ципест лабиринт, в който се помества органът на слуха (кортиев орган). Между ципестия лабиринт и костната капсула на вътрешното ухо има друга течност (перилимфа), която е сходна с гръбначно-мозъчната течност.

Ендолимфа и перилимфа имат различен йонен състав

При разкъсване на мембраните течностите се смесват и увреждат нервните клетки на кортиевия орган. Пристъпът настъпва внезапно – от няколко минути до няколко часа, и после преминава. Болният не губи съзнание.

При първите пристъпи намалението на слуха се възстановява, затова се нарича флуктуираща глухота. При по-късните пристъпи намалението на слуха е трайно вследствие на увредените клетки. Болните имат светобоязън, студена пот, гадене. Запомнете: болест на Мениер без намаление на слуха и субективен шум (най-често в едното ухо) не се среща.

Бъркат шийна остеохондроза с болестта на Мениер

световъртеж вертигоУ нас много пациенти идват с оплаквания от нарушено равновесие, но с добър слух и много трудно е да бъдат убедени, че това не е болестта на Мениер. В тези случаи най-често става дума за шийна остеохондроза (изхабяване на хрущялните дискове междушийните прешлени, което често се нарича шипове). Тук не става въпрос за световъртеж, а за люлеене на предметите, което нарушава равновесието, гадене и понякога повръщане. Слухът е нормален. Подобни оплаквания има и при вестибуларен невронит (вирусно увреждане на равновесния нерв).

Изследването от специалист (отоневролог) дава възможност да се уточни заболяването – дали е болест на Мениер, шийна остеохондроза, вестибуларен невронит, а при млади момичета често и анемия.

Лечима ли е болестта на Мениер? Не може да се излекува заболяване, на което не се знае причината, но тъй като механизмът на пристъпите е известен, се провежда съответно лечение. Следва да се знае, че заболяването на Мениер у нас се среща рядко, докато шиповете на  шийните прешлени са чести и сходните оплаквания притесняват болните. Лечението се провежда от специалист, като се потиска реакцията на световъртеж и се препоръчва определен начин на живот (подходяща възглавница, тренировки на движенията на шията, масажи и др.).

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

[Общо: 38    Средно: 3.1/5]
Какво се прави при болест на Мениер беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *