Какво се прави при болест на Мениер

PRINT
намален слух отит

Болестта на Мениер протича на пристъпи със световъртеж, загуба на слуха и едностранен субективен шум в засегнатото ухо. Причините са неизвестни, но се знае, че във вътрешното ухо се натрупва течност, която го раздува и разкъсва вътрешните му мембрани. Основната хранителна среда на нервните клетки на ухото се нарича ендолимфа.

Тя се произвежда от капиляри, които я секретират и същевременно резорбират (всмукват), като се поддържа определен баланс. Когато продукцията е повече или се наруши резорбцията, се получава определено налягане във вътрешното ухо на тази течност и разкъсва тези вътрешни мембрани. Мембраните структурират т.нар. ципест лабиринт, в който се помества органът на слуха (кортиев орган). Между ципестия лабиринт и костната капсула на вътрешното ухо има друга течност (перилимфа), която е сходна с гръбначно-мозъчната течност.

Ендолимфа и перилимфа имат различен йонен състав

При разкъсване на мембраните течностите се смесват и увреждат нервните клетки на кортиевия орган. Пристъпът настъпва внезапно – от няколко минути до няколко часа, и после преминава. Болният не губи съзнание.

При първите пристъпи намалението на слуха се възстановява, затова се нарича флуктуираща глухота. При по-късните пристъпи намалението на слуха е трайно вследствие на увредените клетки. Болните имат светобоязън, студена пот, гадене. Запомнете: болест на Мениер без намаление на слуха и субективен шум (най-често в едното ухо) не се среща.

Бъркат шийна остеохондроза с болестта на Мениер

световъртеж вертигоУ нас много пациенти идват с оплаквания от нарушено равновесие, но с добър слух и много трудно е да бъдат убедени, че това не е болестта на Мениер. В тези случаи най-често става дума за шийна остеохондроза (изхабяване на хрущялните дискове междушийните прешлени, което често се нарича шипове). Тук не става въпрос за световъртеж, а за люлеене на предметите, което нарушава равновесието, гадене и понякога повръщане. Слухът е нормален. Подобни оплаквания има и при вестибуларен невронит (вирусно увреждане на равновесния нерв).

Изследването от специалист (отоневролог) дава възможност да се уточни заболяването – дали е болест на Мениер, шийна остеохондроза, вестибуларен невронит, а при млади момичета често и анемия.

Лечима ли е болестта на Мениер? Не може да се излекува заболяване, на което не се знае причината, но тъй като механизмът на пристъпите е известен, се провежда съответно лечение. Следва да се знае, че заболяването на Мениер у нас се среща рядко, докато шиповете на  шийните прешлени са чести и сходните оплаквания притесняват болните. Лечението се провежда от специалист, като се потиска реакцията на световъртеж и се препоръчва определен начин на живот (подходяща възглавница, тренировки на движенията на шията, масажи и др.).

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

[Общо: 30    Средно: 3.1/5]
Какво се прави при болест на Мениер беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

2 thoughts on “Какво се прави при болест на Мениер

  1. Петя каза:

    През далечната 1995 ми поставиха диагноза светоеъртеж от централен произход а симптомите са същите като на маниер синдром години на ред ме лекуване със ноотропил от който ползвах мигренозно главоболие вследствие на което углушах и с двете уши слухът ми 60% по малко и съм със слухови апарати който не ми помагат кой знае колко истината поне за мен е че в България няма добра апаратура да не говорим за лекари

    1. Петя Соколова каза:

      Много сте права аз имам същия проблем гледах случайно клип в ю туб за операция в болница свата марина Варна за този проблем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *