сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУроинфекция след престой в клиника е вътреболнична зараза

Уроинфекция след престой в клиника е вътреболнична зараза

Всяка уроинфекция, възникнала 15 дни след изписване от болница, е вътреболнична инфекция. Същото важи и за инфекция, появила се до 30 дни след оперативна процедура и до 1 г. след поставяне на имплант. Тогава пациентът не бива да ходи при джипито си и да се лекува с антибиотик от аптеката, а в болницата, където е лекуван. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той обърна внимание, че през 2015 г. е отчетено рязко увеличение на устойчивостта на микроби, причинители на вътре болнични инфекции, към модерни антибиотици. За първи път резистентността към антибиотиците от групата на карбапенемите става проблем и у нас, след като повечето европейски страни алармират за това от 3 г., поясни микробиологът. Тревожните данни са били обсъдени на 14-ия конгрес по клинична микробиология в София тези дни.

Карбапенемите са сравнително нови антибиотици, въведени преди 10-ина години като средство срещу резистентността на микроорганизмите към по-старите антибиотици – основно от групите на цефалоспорините и пеницилините. Преди 5 г. обаче резистентността към тях, докладвана от различни европейски страни, също започва да расте стремително.

В тази ситуация лечението на вътреболничните инфекции се затруднява много силно, тъй като трябва да се търсят малкото алтернативи сред по-старите антибиотици, чиито цени са по-високи, обяснява проф. Кантарджиев. Част от тях са и токсични за бъбреците. Висока остава резистентността към цефалоспорини трета генерация и пеницилини.

За преодоляване на увеличената резистентност трябва да се изработи национална програма и нова стратегия за антибиотично лечение, съветват микробиолозите. На места е нужно и обучение на болничните микробиолози. Не трябва да се допускат никакви компромиси с инструкциите за дезинфекция в болниците. Като цяло антибиотичното лечение трябва да се обърне към по-старите медикаменти, които бяха изключени от масово приложение в последните години и резистентността към тях е спаднала.

При хоспитализиран пациент с тежка инфекция трябва да се спазват строги мерки за ограничаване на разпространението на резистентните щамове бактерии, напомня проф. Кантарджиев. Първото правило е пациентът да бъде изолиран сам в стая. Обслужващите го сестри, санитари, лекари трябва да сменят престилките и ръкавиците си след контакт с него. Кожата на пациента трябва да се дезинфекцира, тъй като причинителят се заселва по нея и след преглед например лекарят може да „изнесе“ инфекцията с ръцете си. Антибиограмата е задължителна.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -