Астигматизмът също причинява световъртеж

PRINT
главоболие мигрена

Възникването на световъртеж може да се дължи на различни причини, като синдром на Мениер, вестибуларни смущения и др. Ако се появява само след продължителна работа на компютър, най-вероятно се дължи на настъпила зрителна умора при наличие на рефрактивни аномалии. Най-често причината е астигматизъм особено в комбинация с далекогледство.

При астигматизъм светлинните лъчи не се фокусират върху ретината

При това състояние на очната рефракция светлинните лъчи не се фокусират точно върху ретината поради овалната форма на роговицата и за получаване на ясно виждане на всички разстояния е необходимо да се включи очната акомодация – динамична промяна на очната рефракция с помощта на вътреочните мускули. Пълна корекция на деформирания образ се постига с асиметричното им напрежение – за постигане на различна корекция в отделните меридиани на окото. Това води до очен дискомфорт и замайване при отклонение на погледа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Трепкането на окото е неврологичен проблем
Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г.
С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13
Какво представляват лещите, които се имплантират?

Нагаждане на окото с помощта на вътреочните мускули (акомодация) може да се постигне при по-слаби степени на астигматизма. Това постоянно напрежение обаче води до оплаквания от зрителна умора и преходно замъгляване на образа, развитие на хронични възпалителни процеси и е предпоставка за поява на лек световъртеж. Тези оплаквания са по-изразени и зрителното натоварване е по-голямо при гледане на близки разстояния. Допълнителни рискови фактори са продължителната работа с компютър, наблюдаване на бързо движещи се обекти, както и по време на пътуване. Астигматизмът най-често е вроден и се предава по наследство. В периода на растеж на организма до 16-20 години е възможно известна промяна на тази рефракционна аномалия особено когато е свързан с късогледство. След завършване на растежа астигматизмът не се променя с времето.

Основното лечение на астигматизма е с носене на специални очила

Подобни оплаквания може да възникнат и при наличие на по-високо далекогледство без астигматизъм. Окото може да компенсира това състояние отново с помощта на акомодацията, но тази възможност намалява с възрастта и след 30-годишна възраст е значително отслабена. Затова по-рано може да настъпят пълна декомпенсация и затруднение при гледане наблизо. Основното лечение на астигматизма и далекогледството е изписване на корекционни очила за постоянно носене, т. нар. цилиндрични лещи при астигматизма и сферична корекция при далекогледството. За точното измерване на диоптрите се прилага разширение на зеницата с капки – циклоплегия, след което се извършва изследване с авторефрактометър (компютърно) и с помощта на пробни стъкла.

Очилата трябва да се носят постоянно както за подобряване на зрението – получаване на ясен образ върху ретината, така и за предотвратяване на описаните прояви на зрителна умора, последица от зрителното напрежение (като главоболие, замайване, световъртеж, зачервяване и дразнене на очите, поява на възпаления и други усложнения). Дори да не приемете постоянното носене на очила, те са ви необходими поне за гледане на близки разстояния. Може да се използват и контактни лещи, но да не се забравя, че носенето им крие известни рискове. Най-доброто средство за корекция на астигматизма са очилата.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, офталмолог

[Общо: 41    Средно: 3.1/5]
Астигматизмът също причинява световъртеж беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *