С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13

PRINT

Много пациенти търсят помощта ни в клиниката „Св. Николай Чудотворец“ във Варна едва когато загубят почти напълно зрението с едното око. Това разказа д-р Пламен Хубанов, който е и собственик на лазерния център. Благодарение на новите технологии iLASIK процедурата е бърза и безболезнена за пациента, при това с отличен резултат. Корекцията на зрението – късогледство, далекогледство или астигматизъм, се прави от компютър с прецизност до микрони. Изчисленията са въз основа на „очен отпечатък“, който се взема с предварителна диагностика на друг лазерен апарат.

Първо се прави миниатюрен разрез – „капаче“, през което се прави iLASIK корекцията. В очите на пациента се слагат специални капки, така че той не усеща никаква болка. Предимствата на лазерните технологии са огромни, обяснява д-р Хубанов. Пациентът си тръгва без превръзка. Техниката, с която той работи във Варна, се използва и в НАСА за проверка и корекция на зрението на астронавтите.

Много са признателните пациенти, на които той е помогнал да захвърлят очилата. „Носех очила от 4-годишна възраст. Като дете ми направиха операция, но резултатът бе нулев. Диоптрите ми продължиха да нарастват и стигнаха до -11 и -13. На практика не виждах без очила“, разказва Кичка П. Когато в клиниката „Св. Николай Чудотворец“ й обещали, че ще коригират зрението й до нула, тя отначало не повярвала. Изчела доста литература по въпроса, ходила на място да огледа клиниката и останала впечатлена от съвременната апаратура и професионалното поведение на персонала. Разбрала, че ще бъде първата пациентка в България с лещата на Каше, но идеята да прогледне така я завладяла, че решила да се оперира без колебание. Още на следващия ден след операцията, когато свалили превръзките, установила, че вижда на 100% без очила. „Сега с голяма наслада правя неща, които преди операцията бяха предизвикателство за мен – да се гримирам, да виждам очите си в огледалото“, не крие радостта си Кичка.

Вероятно поради икономическата криза, но и защото здравната каса не поема разходите за консумативите, много пациенти идват със запуснато нелекувано заболяване и в тежък стадий, констатира д-р Хубанов. Друга причина е, че хората не знаят колко много са напреднали технологиите през последните години като прецизност и безопасност. При нас се оперират известни личности, артисти и певци. В моята фамилия офталмологията е традиция. Баба и баща ми са очни лекари, а дъщеря ми също“, разказва офталмологът. Той оперира във Варна, но пътува често до Плевен и Горна Оряховица, където също лекува пациенти.

Водещата причина за ослепяване е пердето (катаракта). При него обаче лечението е най-благоприятно, защото процесът е обратим. Слагат се изкуствени импланти и след операцията пациентите казват, че са „прогледнали“ и са много щастливи. За глаукомата също има голям избор на импланти. Те напълно решават проблема, защото се включват винаги, когато се повиши налягането.

Годишно у нас се оперират до около 30 000 пациенти с катаракта. 3500-4000 минават през клиниката „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. Пациентите с глаукома не усещат заболяването в началния стадий и идват с вече увредени зрителни нерви. Макулната дегенерация също постепенно води до ослепяване. За нея има медикаменти, но те няма как да върнат част от зрението, което вече е загубено. Диабетната ретинопатия е четвъртото очно заболяване, което води до слепота. Пациентите със захарна болест също търсели доста късно помощ. При по-ранни стадии можело да се използват лазерни апарати. На пето място са рефракционните аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм.

[Общо: 11    Средно: 2.6/5]
С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13 беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *