неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеРаботи ли диетата според кръвната група

Работи ли диетата според кръвната група

Работи ли правилото за хранене според кръвната група? Тази диета набра доста последователи, лекарите обаче оспорват нейните догми. Идеята менюто да се подбира според кръвната група е на Питър Д’Адамо. Този американски специалист смята, че болестите при човека зависят пряко от генетичните особености, които частично се изразяват в кръвната група.

Кръвната група влияе за реакцията към възпаления

Тя е фактор, който обуславя различната реакция към възпалителните реакции при инфекциозни заболявания, обяснява д-р Олга Перевалова, лекар диетолог от Центъра „Римарита“ в Москва. Оттам Д’Адамо прави извода, че хората с различни кръвни групи се нуждаят от различна храна.

В идеята има известна доза истина, макара че само кръвната група не е достатъчна, за да се откроят индивидуалните потребности, трябва пълен генетичен анализ, посочва диетоложката. Затова и диетата на Д’Адамо не намира поддръжка от официалната медицина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кръвната група показва риска от болести
Кръвта на бедните и богатите имала различен състав
Диета лекува кисти по яйчниците
Експертни коментари „за“ и „против“ вегетарианството

Правилата трябва да се следват поне 100 дни

Идеята обаче се прилага доста често от практикуващи на частно диетолози. Мога само да ви посъветвам, ако желаете да изпробвате ефекта от подобни правила, да ги следвате поне 100 дни, посочва д-р Перевалова. Причината е, че кръвните клетки живеят около три месеца – в годината се завъртат 3-4 такива цикъла. Поради това, ако искаме да видим ефекта от дадена диета, трябва да я следваме поне три месеца, пояснява специалистката.

Най-важни за оценката на резултата са личните ни впечатления – променил ли се е външният ни вид, теглото, умствената и физическа работоспособност, подобрило ли се е самочувствието ни. Само така можем да преценим дали диетата ни подхожда.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -