четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАстигматизмът също причинява световъртеж

Астигматизмът също причинява световъртеж

Възникването на световъртеж може да се дължи на различни причини, като синдром на Мениер, вестибуларни смущения и др. Ако се появява само след продължителна работа на компютър, най-вероятно се дължи на настъпила зрителна умора при наличие на рефрактивни аномалии. Най-често причината е астигматизъм особено в комбинация с далекогледство.

При астигматизъм светлинните лъчи не се фокусират върху ретината

При това състояние на очната рефракция светлинните лъчи не се фокусират точно върху ретината поради овалната форма на роговицата и за получаване на ясно виждане на всички разстояния е необходимо да се включи очната акомодация – динамична промяна на очната рефракция с помощта на вътреочните мускули. Пълна корекция на деформирания образ се постига с асиметричното им напрежение – за постигане на различна корекция в отделните меридиани на окото. Това води до очен дискомфорт и замайване при отклонение на погледа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Трепкането на окото е неврологичен проблем
Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г.
С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13
Какво представляват лещите, които се имплантират?

Нагаждане на окото с помощта на вътреочните мускули (акомодация) може да се постигне при по-слаби степени на астигматизма. Това постоянно напрежение обаче води до оплаквания от зрителна умора и преходно замъгляване на образа, развитие на хронични възпалителни процеси и е предпоставка за поява на лек световъртеж. Тези оплаквания са по-изразени и зрителното натоварване е по-голямо при гледане на близки разстояния. Допълнителни рискови фактори са продължителната работа с компютър, наблюдаване на бързо движещи се обекти, както и по време на пътуване. Астигматизмът най-често е вроден и се предава по наследство. В периода на растеж на организма до 16-20 години е възможно известна промяна на тази рефракционна аномалия особено когато е свързан с късогледство. След завършване на растежа астигматизмът не се променя с времето.

Основното лечение на астигматизма е с носене на специални очила

Подобни оплаквания може да възникнат и при наличие на по-високо далекогледство без астигматизъм. Окото може да компенсира това състояние отново с помощта на акомодацията, но тази възможност намалява с възрастта и след 30-годишна възраст е значително отслабена. Затова по-рано може да настъпят пълна декомпенсация и затруднение при гледане наблизо. Основното лечение на астигматизма и далекогледството е изписване на корекционни очила за постоянно носене, т. нар. цилиндрични лещи при астигматизма и сферична корекция при далекогледството. За точното измерване на диоптрите се прилага разширение на зеницата с капки – циклоплегия, след което се извършва изследване с авторефрактометър (компютърно) и с помощта на пробни стъкла.

Очилата трябва да се носят постоянно както за подобряване на зрението – получаване на ясен образ върху ретината, така и за предотвратяване на описаните прояви на зрителна умора, последица от зрителното напрежение (като главоболие, замайване, световъртеж, зачервяване и дразнене на очите, поява на възпаления и други усложнения). Дори да не приемете постоянното носене на очила, те са ви необходими поне за гледане на близки разстояния. Може да се използват и контактни лещи, но да не се забравя, че носенето им крие известни рискове. Най-доброто средство за корекция на астигматизма са очилата.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, офталмолог

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -