четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак зарастват раните - на въздух или с превръзка?

Как зарастват раните – на въздух или с превръзка?

Леките кожни наранявания се случват често във всекидневието, но тогава се чудим какво да правим. Във всички случаи първо трябва да промием раната с дезинфекциращ разтвор. Така ще отстраните микробите, които са попаднали в раната, и ще отстраните бактериите, които нормално се намират върху кожата.

Кое обаче спомага за по-бързото зарастване на раната? Дали да залепим пластир или дори да сложим специална превръзка, която поддържа специална влажност? Ако става дума за леко порязване, обикновена лепенка е достатъчна, казва д-р Харалд Бресер, кожен лекар, цитиран от немското сп. „Аптекарски преглед“. За да не залепва тя, мястото може да се намаже с мехлем. Затвори ли се раната, най-добре да я оставим на въздух, за да дозарасне.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да окажем първа помощ на дете при травма
Какво разкриват основните елементи на кръвта
Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

По принцип се знае, че раните зарастват по-добре при определена влажност, допълва специалистът. Това е подкрепено от специални проучвания. Влагата помага на новата тъкан да се образува по-бързо и да „запечатва“ ръбчетата на раната. Освен това мъртвите клетки и микроби се изчистват по-ефективно. Ако раната се затвори и се образува коричка, новите клетки се размножават по-бавно. Те буквално трябва да си „пробиват“ път през раната. Влажната превръзка обаче е уместна само при по-големите рани или при такива, които зарастват трудно.

Понякога за обикновения човек обаче е трудно да направи разлика между повърхностно и дълбоко нараняване. Ако раната кърви или е по-голяма, ако има дълбок срез или е от ухапване на животно, трябва да се потърси съвет от лекар. Същото се отнася, ако нараняването е причинено от набождане или намачкване на тъкани.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -