Трепкането на окото е неврологичен проблем

PRINT
око болка в очите подути клепачи

Трепкането на окото е неприятно, особено когато продължава дни наред. Означава ли то, че има някакво офталмологично заболяване?  Причината е неврологична, категорична е д-р Анна Петкова, офталмолог от специализираната болница „Вижън“.  При преумора или стрес мозъкът изпраща абнормални нервни импулси към клепача и той започва да „играе“.

Почивка и релакс обикновено спасяват от трепкането

„Само по себе си това не е страшно, в повечето случаи проблемът отшумява без лечение – след като човек си почине и намали напрежението“, каза още д-р Петкова.  Ако обаче окото ви продължава да „трепери“ повече от 2 или 3 месеца, препоръчва се консултация с невролог. Ако до проблема се е стигнало заради прекалено стоене пред компютъра, добре е за ден-два човек да престане да гледа монитора, защото той натоварва не само очите, но и мозъка.

Д-р Петкова дава и съвети как да се използва компютъра възможно най-безопасно. „Добре е да се работи на естествена светлина, а ако няма възможност – да се осигури луминисцентно осветление. Важно е да няма голяма разлика между светлината в стаята и излъчваната от монитора, защото в противен случай окото се претоварва“, посочи д-р Петкова. Ако пък се пише в сумрачни условия, окото ще се измори още повече. Да не говорим, че тогава клавиатурата се вижда по-трудно, т.е. зрителният орган допълнително ще се напряга. Два са основните проблеми при работа с компютър. Когато се застояваме за дълго пред него, мигателният ни рефлекс се „разрежда“. Това води до нарушаване на овлажняването на повърхността на окото и най-вече на роговицата. Стига се до т.нар. сухо око. Налага се употребата на капки с изкуствени сълзи 3-4 пъти дневно, може и през 2 часа.

Стриктен режим на активност и почивка при работа с компютър

„Вторият проблем идва с напрежението на т.нар. цилиарен мускул – този на акомодацията. Той се съкращава неволево, когато гледаме наблизо, за да се изясни образът пред нас – примерно, ако четем весник, книга или пишем на компютъра“, каза офталмоложката. В някои случаи мускулът се пренапряга, възможно е да се наблюдава спазъм – т.нар. спазъм на акомодацията, особено при младите, и това „отключва“ напрежение в очите и главоболие. „При такива пациенти се извършва подробен преглед с разширяване на зениците“, каза д-р Петкова.

За да се избегнат тези проблеми, се изисква стриктен режим на работа и почивка. На всеки 45-60 мин е препоръчително човек да вдига глава от компютъра и да гледа надалеч. „По този начин очите си почиват. Може да отидете до прозореца и да се съсредоточите върху гледката пред вас. Не се смята за почивка, ако примерно допреди малко сте писали, а след това вземете да четете книга. Това не помага!“, посочи д-р Петкова. Затова е добре да се работи на бюро пред прозорец, а разстоянието до монитора да е 40-45 см (зависи колко е и голям).

Децата да не сядат пред електронен екран преди 3-4 г.

Родителите трябва да ограничат достъпа до 30 мин. дневно. Освен това консултацията с офталмолог е наложително дори детето да няма оплаквания. При нормално родени бебета, дошли на бял свят без проблеми, препоръчително е първата им консултация с офталмолога да е на 6-месечна възраст. При недоносени прегледите и огледът на очните дъна започват по-рано – още през първите две седмици от живота.

Ако развитието на детето протича нормално, следващият профилактичен преглед би трябвало да е на 3-годишна възраст, след това – преди тръгването на училище – т.е. на 6 години. „За измерването на диоптрите на малките деца ние разполагаме с апарат, който ни дава много важна информация, и то безконтактно. Принципът на изследването е следният: инфрачервена светлина се насочва от апарата към зеницата и за 0,8 от секундата се връща обратната информация за диоптрите и астигматизма. Т.нар. детски авторефрактометър открива проблеми със зрението и астигматизъм от минус 7 до плюс 5 диоптъра, и то с голяма точност (до 0,25 от диоптъра)“, каза лекарката. Така много лесно се установява и дали пациентът има разлика в диоптрите на двете очи, което е предпоставка за развитие на „мързеливо око“ (ако тя е голяма), разбира се дали има мътнини в очните среди, т.е. има ли евентуално вродена катаракта или друго генетично заболяване.

Във възрастта между 18 и 45 г., ако българинът няма проблем със зрението, той не посещава очния лекар. Само, че ако съответният човек има близък роднина -майка, баща или дядо с по-специфични очни заболявания като глаукома, профилактичният преглед веднъж в годината не трябва да се пропуска. А това е задължително след 60-ата година.

За да пазим зрението си, д-р Петкова съветва още възрастните да спят поне 8 часа, защото окото почива пълноценно само докато е затворено. Да се консумират разнообразни плодове и зеленчуци, съдържащи витамин А като моркови, боровинки, кайсии. Както и богатите на омега 3 и 6 ненаситени мастни киселини – риба и ядки (особено орехи). Не на последно място и за очите спортът е важен.

Вижте във видеото упражнения, които подобряват зрението.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Трепкането на окото е неврологичен проблем беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *