сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВисоко честотен ток изгаря тумори в уретера

Високо честотен ток изгаря тумори в уретера

Част от туморите на уретера се премахват с безкръвна операция при която със специални електроди, по които се пуска високо честотен ток, те се унищожават. Това съобщи урологът от пловдивската Университетска болница „Св. Георги“ д-р Жан Читалов. Той уточни, че този тип операция е подходяща при тумори в начален стадий на развитие, както и при образувания с ниска степен на злокачественост, които са по-благоприятни за пациентите, защото са по-контролируеми.

Чрез този тип интервенция се спестява премахването на бъбрека и уретера (на графиката – връзката между бъбрека и пикочния мехур).

При операцията се прониква през канала на уретера със специален апарат – уретерореноскоп. През работния канал на този инструмент могат да се правят интервенции върху тумора на уретера, обясни д-р Читалов. Като през цялото време хирургът следи движенията си на монитор.

Ракът на уретера не е от често срещаните онкологични заболявания в сравнения със злокачествените образувания на пикочния мехур, посочи лекарят. Те са от един и същи тип – преходноклетъчен. По своето местоположение се дели на 3 – горен, долен и сред, в зависимост от това в коя част на органа се развива.

Основните симптоми на болестта обикновено започват с уриниране на кръв и болки в бъбрека, с който тръбичката го свързва с пикочния мехур, защото се запушва. Задължително е пациентът да се консултира уролог, който доуточнява диагнозата, като прави венозна урография или цветна снимка, а при нужда и цистоскопия и уретроскопия, обясни д-р Читалов. 

Свързани теми: Възстановяват уретра с лигавица от устната кухина

Месо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Помага ли билката кръвен здравец срещу рака?

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -