петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВъзстановяват уретра с лигавица от устната кухина

Възстановяват уретра с лигавица от устната кухина

Уролози в УМБАЛ „Александровска“ възстановиха 6 см от уретрата на младеж, заменяйки я с лигавица от устната кухина. Мъжът постъпва в урологията на Александровска болница с разкъсана уретра (пикочен канал) след претърпян пътен инцидент. По време на операцията му поставят цистостома (катетър, минаващ през корема), през която уринира, докато уретрата се възстановява.

От направените изследвания преди втората интервенция за възстановяване на нормалното уриниране се установява, че от пикочния канал липсват цели 6 см. Това налага да се извърши сложна реконструкция на уретрата, състояща се в заместване на липсващия участък с част от лигавицата на устната кухина, оформена като канал.

„При невъзможност да се възстанови уретрата, алтернативата на този 20 годишен младеж е да остане с катетър до края на живота си, което неминуемо ще причини инфекции, образуване на камъни, а може да доведе и до сбръчкване на пикочния мехур“, уточни проф. Чавдар Славов – началник на урологичната клиника на Александровска болница и национален консултант по урология. Той подчерта, че тази операция се прави за първи път в България и все още е иновативна за Европа. В САЩ подобна техника е приложена от д-р Дейвид Кулкарни през 2012г.

Клиниката по урология на Александровска болница е водещ национален референтен център, в който се прилагат най-авангардните методи на съвременна миниинвазивна хирургия, реконструктивна урология, ранна онкодиагностика и ултразвуково разбиване на бъбречни конкременти.

Професор Славов първи у нас разработи и въведе реконструктивните операции на мъжката уретра с ламбо от букална лигавица (от устната кухина), с което България попада сред десетте страни в света, използващи авангардни методи в уретралната хирургия.

Свързани теми:

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -