сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаФитнесът не спира остаряването

Фитнесът не спира остаряването

Милион хора прекарват часове във фитнеса с надежда да изглеждат по-млади. Когато става въпрос за забавяне на процеса на стареене обаче, същият ефект има и излежаването на дивана. Британски учени твърдят, че редовните тренировки не могат да спрат загубата на тонус и форма на мускулите, съобщи в. „Дейли мейл“.

Проф. Джейми Тимънс от университета на Лъфбъро оспорва възприетото схващане, че липсата на движение допринася за загубата на мускулна маса с годините. Неговото изследване показва, че „простата връзка между остаряването на мускулите и липсата на движение не е достоверна“.

Една четвърт от хората с годините „не могат да развиват мускулна тъкан“, независимо какви усилия полагат и колко активни са физически. Затова подходът не трябва да е еднакъв за всички, изтъкна проф. Тимънс.

Изследването, обхванало британци и американци, е търсило специфични химически маркери за стареенето на мускулите. С тях специалистите са проследили как мускулите реагират на тренировки за издръжливост. Учените мислели, че ще установят подобрение у трениращи пациенти. Скоро обаче осъзнали, че усилията на
доброволците в гимнастическия салон не спират влошаването на състоянието на мускулите.

Откритието е много разочароващо за жените, които се надяват, че с редовни посещения във фитнеса ще изглеждат дълго млади. Потвърждение за него обаче е видът на звезди, попрехвърлили годините. Въпреки строгия режим, многото тренировки и козметични операции, ръцете на Мадона и изпъкналите вени по тях издават всичките й 54 години. Миналата година 51-годишната Мег Райън също демонстрира бабешки ръце с изпъкнали вени. 47-годишната Сара Джесика Паркър вече по-внимателно избира тоалетите си и намали тренировките, след като я заснеха с изпъкнали вени и жилести бицепси.

Изпъкналите вени обикновено се появяват при прекалено много тренировки. Те стават все по-очевидни с остаряването. Джейн Фонда, която е на 75 години и мотивира цяло поколение жени да играят гимнастика, още засенчва звезди, които са на половината на нейната възраст. Въпреки че изглежда по-млада от годините си обаче, тренировките не са спрели процеса на стареене в мускулите й.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -