сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДиета лекува кисти по яйчниците

Диета лекува кисти по яйчниците

Специална диета влияе благотворно на кистите по яйчниците, става ясно от ново проучване, публикувано в Clinical Science. Поликистозният овариален синдром е често срещано заболяване, което влияе на менструацията, овулацията, хормоните. Известно е още, че той е тясно свързан с нивото на инсулина. Жените с това заболяване са „инсулиново резистентни“ – техният организъм произвежда прекалено голямо количество инсулин за доставяне на глюкоза от кръвта към мускулите.

Излишъкът от инсулин отива в яйчниците, където стимулира производството на тестостерон, а това пречи на плодовитостта. Според проф. Даниела Якубович от Медицинския университет в Тел Авив храненето може да окаже съществена помощ за справянето с кистите. Тя разработва диета, което цели не да се свалят килограми, а да се овладее проблема с инсулина.

Жените с поликистозни яйчници трябва да закусват стабилно, като първото хранене за деня включва повече протеини и въглехидрати. За сметка на това обаче през останалата част на деня се намалява приемът на калории. В резултат се отчита намаляване на инсулиновата резистентност, което води до намаляване на нивото на тестостерона и драматично увеличаване на честотата на овулацията.

Ако жената е пълна, се препоръчва пациентки да отслабнат или им се предписват медикаменти за подобряване на инсулиновите нива на жени с наднормено тегло. Съветите на проф. Якубович са насочени към жените, които имат нормално тегло, но искат да повишат шансовете си да забременеят и родят здраво бебе. В предишно изследване бе потвърдено, че нискокалоричната диета за отслабване, основаваща се на по-солидна закуска и по-ограничено хранене през останалата част на деня също понижава нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите. Tова откритие вдъхновява учените да проверят дали подобен хранителен план може да помогне и на жени с поликистозен овариален синдром.

Половината калории за деня – на закуска

Ето и самото проучване: 60 жени с поликистозни яйчници и с нормално тегло били разделени на случаен принцип в две групи, които приемали дневно общо по 1800 калории с идентични храни. Първата група обаче приемала основното си хранене за деня на закуска – 983 калории, на обяд – 645 калории и на вечеря 190 калории. Втората група закусвала със 190 калории, на обяд – с 645 калории и на вечеря – с 983 калории. След 90 дни учените изследвали нивото на участниците във всяка група на инсулина, глюкозата и тестостерона, както и овулацията и менструацията. Както и се очаквало, индексът на телесната маса на нито една жена от двете групи не претърпял промяна, но разликата в други стойности била драматична. Докато участничките в групата, която поемала обилна вечеря по време на цялото изследване поддържали постоянно високи нива на инсулин и тестостерон, тези които закусвали обилно намалили с 56% инсулиновата резистентност и с 50% тестостерона. В края на изследването било отчетено до 50 процентно увеличение на скоростта на овулацията, предизвикано от увеличение на прогестерона.

Методът помага срещу безплодие

Според проф. Якубович  планирането на храненето така, че повечето калории да се консумират на закуска, като през останалата част на деня се намали техния прием, може да помогне на жените с поликистозни яйчници да се справят с проблема си по естествен начин. Поликистозният овариален синдром възпрепятства не само естественото зачеване, но затруднява оплождането ин витро и увеличава случаите на спонтанен аборт. Освен срещу безплодието, този метод действа и срещу други прояви свързани с поликистозния овариален синдром, като нежелано окосмяване, мазна коса, косопад и акне. Освен това той предпазва от развитие на диабет тип 2.

Свъзани теми: Хормонозаместителна терапия топи мазнинките

Какво представляват кистите

АВГУСТ: Поликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет

Специална диета помага на жените да заченат

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Освен медикаментите, които се предписват като терапия в случай на поява на кисти на яйчниците , можете да си помогнете и с консумация природни чайове от билки .

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -