сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКръвта на бедните и богатите имала различен състав

Кръвта на бедните и богатите имала различен състав

Социално –икономическият статус на човек може да се определи по различни химични съединения, натрупани в неговия организъм. Това сочи изследване на университета на Ексетър във Великобритания.

Проучването показва, че в кръвта на по-бедните хора има много съединения, свързани с тютюнопушенето. Изследователите асоциират с високия социален статус бензофенон-3, съединение, което се влага в слънцезащитните кремове. В кръвта на заможните има по-големи количества живак и арсен, защото те ядат повече риба и миди, а те са богати на тези елементи.

Учените са открили 18 съединения, свързани със социално-икономическия статус на човека. Те постъпват в организма най-често с храната, а експертите са търсили техните следи в кръвта и урината на повече от 22 000 американци. Оказало се, че 9 съединения са свързани с по-охолния начин на живот – сред тях са арсен, живак, талий, перфлуороктанова киселина, моно (карбоксиоктил) фталат (наличен в шампоаните). За хора с финансови трудности са характерни съединенията от опаковките на продуктите за бързо хранене.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -