петък, 24 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолници в страната отказват лечение при тежки съдови заболявания

Болници в страната отказват лечение при тежки съдови заболявания

В Клиниката по съдова хирургия и ангиология на университетската кардиологична болница „Св.Екатерина“ постъпват често болни с тежка патология на артериалната и венозната системи, на които е отказано лечение в други съдохирургични отделения в страната, съобщиха от ръководството на лечебното заведение. В други клиники преценявали, че тези тежко болни пациенти са „неоперабилни“ или че общия им статус не позволява извършването на оперативно лечение.
Такъв е случаят с пациентката П. Ц. на 72 г., допълва директорът проф. Генчо Начев. Жената постъпва в увредено общо състояние в клиниката по съдова хирургия и ангиология преди дни с диагноза синдром на Лериш (запушване на коремната аорта), вторична анемия, състояние след операция по повод „Са утери“ и след „анус претер натуралис“ вляво. 

Увреденото общо състояние и поредицата оперативни интервенции в коремната област на пациентката стават причина няколко звена по съдова хирургия в страната да откажат оперативно лечение въпреки запушването на коремната аорта и постоянните болки в двата крака, застрашаващи развитието на гангрена и двустранна ампутация на краката.

Веднага след постъпването болната беше подготвена няколко дни за оперативно лечение, а на 1 август успешно се извърши нестандартно оперативно лечение на запушената коремна аорта, поясни проф. Начев. След интервенцията кръвоснабдяването на двата долни крайника е възстановено успешно. На вторият следоперативен ден болната е с възстановени пулсации на стъпалните артерии на двата крака се общото й състояние подобрява. Пациентката ще бъде изписана до дни след възстановяването на чревния пасаж.

Свързани теми: Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит

Потърпевш: Едва не умрях в Гърция, лекарите там скубят като за последно

Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

 СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -