понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрост тест със слюнка предсказва тежки болести

Прост тест със слюнка предсказва тежки болести

Прост тест със слюнка ще може да предсказва дали човекът страда от някаква тежка болест, съобщи в. „Дейли мейл“. Авторите на иновацията прогнозират, че до 10 г. изобретението им ще бъде на пазара. Тестът ще пести не само времето, но и парите на пациента. С негова помощ хората ще си спестят ненужните изследвания.

„Пациентът сам ще взема проба на слюнка от устата си и ще я носи в лабораторията. Само ако резултатът е тревожен, той ще бъде призован да се яви на преглед при лекаря“, коментира проф. Бьорн Клинге от университета в Малмьо.

Основната задача пред учените е тестовете да се направят максимално точни, за да бъдат ясно разграничавани отделните заболявания. Например тестът сега не може да разграничи рака на простатата от рака на дебелото черво. Реагира обаче добре на заболявания, свързани с възпаление като диабет, сърдечни заболявания и някои видове тумори.

Причината е, че маркерите за възпалителни процеси присъстват в достатъчни количества в слюнката. В близко бъдеще, специалистите ще определят компоненти в слюнката, които ще показват, че човекът развива сърдечно-съдово заболяване.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -