понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюДоц. Вучев: От четирите вида малария смъртоносна е тропическата

Доц. Вучев: От четирите вида малария смъртоносна е тропическата

 

Доц. Димитър Вучев започва да се занимава с паразитология от 1969 г., а през 1973 г. спечелва конкурс за асистент в Катедра по епидемиология и паразитология към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София. Специализира в Кайро тропическа медицина и 2 години работи в Ангола. През 1985 г. е командирован във Виетнам да оказва помощ на населението срещу малария и други паразитни болести след войната със САЩ. От 1990 до 1992 г. ръководи клиниката по паразитни и тропически болести в МА – София. От 1997 г. до 2006 г. завежда републиканския консултативен кабинет по паразитни и тропически болести към НЦЗПБ – София. От 2006 г. е завеждащ секция паразитология и тропическа медицина, МУ – Пловдив.

 

-Доц. Вучев, експерти от здравното министерство твърдят, че има опасност маларията да се върне у нас. Възможно ли е това?

– Напълно е възможно по две причини: Защото комари, които не причиняват, но могат да пренасят маларийните паразити, има в България, на Балканския полуостров и в голяма част от Европа. Те са природен фактор, с който живеем и с който трябва да се съобразяваме. Не могат да се изтребят, макар че масови инсектицидни обработки бяха направени през 50-те и 60-те години на ХХ век с препарата ДДТ. Той обаче беше забранен през 70-те години, защото се доказа, че може да има остатъчен канцерогенен ефект.
Втората причина за разпространението на маларията е свързана с миграцията на хората по света – българи и чужденци. Те пътуват непрекъснато с финансови, социални, културни и други мотиви. Затова е важно преди всяко заминаване от България да се направи подготовка, дори пътуването да е само за две седмици. Необходима е консултация с паразитолог, а там трябва педантично да се спазват набелязаните от него профилактични мерки.
– Освен от Африка откъде другаде може да се донесе малария у нас?
– От страни в Близкия и Далечния изток, от Индия, от Латинска Америка, някои Средиземноморските държави, дори от Анадола в Турция и от южните части на Гърция. При нашите съседи има единични случаи, но дори на полуостров Халкидики е имало неотдавна заболял от малария.
По тези причини лекарите у нас трябва да са нащрек, когато при тях дойде пациент с висока температура и каже, че се връща от чужбина, особено някоя екзотична страна в тропиците. Колегите трябва веднага да го насочат за консултация с паразитолог, защото колкото по-бързо започне специфично лечение, толкова по-ефективно ще е то. Прави се изследване на кръвта в паразитологична лаборатория, каквато има към всеки РЦЗ, МУ, някои ДКЦ и НЦЗПБ, при което се вземат капки кръв от пръста на болния и след не повече от 1-2 часа вече е напълно ясно дали диагнозата е малария.
– Колко време след ухапването от комар се проявяват първите симптоми?
Инкубационният период е между 10 и 40 дни. Но в моята практика съм лекувал пациент, развил болестта след година. Оказа се, че работата му е свързана с чести пътувания в чужбина. Той самият не вярваше, че има малария, защото току що се връщаше от Австрия, а в цяла Европа местни случаи не са регистрирани от 60-те години. При прегледа обаче изяснихме, че преди 12 месеца е бил командирован в Югоизточна Азия, където навярно се е заразил.
– Задължително ли е пациентът да влезе в болница?
– Да, лечението се провежда в инфекциозни, вътрешни или детски отделения. Много е важно пациентите да се изолират, за да не бъдат източници на заразата.
Терапията при по-леките случаи е с различни противомаларийни препарати – таблетки, които се приемат през устата в продължение на 1 до 3 дни, а при по-тежките, особено тропическа малария – за една седмица, като се поставят инжекции. Проблемът е, че в аптечната мрежа у нас в момента няма достъпни високоефективни противомаларийни препарати.
– Какви лекарства имате предвид и защо липсват?
– У нас е регистриран само един медикамент – „Хлорокин“, но не се намира, а и не помага при всички случаи на малария – не е достатъчно ефективен при тропическия вид. Иначе политиката на Министерството на здравеопазването е всяка болница при необходимост сама да си достави лекарства. Ако тя не го направи, болният може и да умре, докато близките купят и донесат препарат от чужбина. Затова подчертавам, че терапията трябва да се поеме от паразитолог, тъй като колегите-специалисти трябва да разполагат с известен запас от някой противомалариен препарат.

– Какви са първите признаци на маларията?
– Започва с втрисане, температурата се покачва до 39-40 градуса, след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп.
Тук трябва да уточним, че са познати 4 разновидности на заболяването. Смъртоносна е тропическата малария, която най-често се внася от Африка. При нея, след няколко дни болният получава мозъчни усложнения, изпада в делириум, след това – в кома и загива за 5-6 дни, ако специфична терапия не се започне своевременно.
Лично аз съм боледувал от тази форма, когато бях на работа в Ангола и съм се спасил на косъм от смъртта.
Най-разпространена в България е била тридневната малария или „малария терциана“, която е върлувала в райони около водни площи – биотопи на комари – по Дунава, край Варна и Бургас, където е имало много блатисти места, оризищата край р. Марица в Пазарджишко-Пловдивски регион и по течението на реките Места и Струма. Позната е по тези места от Античността, пренасяна е в Европа, където я наричали „тракийска треска“.
При нея маларийните пристъпи са през ден. Ако не се излекува радикално, пациентът остава носител на маларийните паразити. Получава чести рецидиви и боледува периодично от малария. Развива хронична анемия, сърцебиене,отслабване, отпадналост, човек е блед, а далакът и черният му дроб са увеличени.
Третият вид е малария квартана, при която пристъпите са през 2 дни. Ако не се лекува правилно, след 1,5 месеца втирсанията изчезват, но паразитите в кръвта остават. Пациентът разнася болестта и при кръводаряване. В България е имало нерядко такива случаи, като последният е от преди двадесет години.
Четвъртият вид е малария овале, която е разновидност на терциана, но се среща само в Африка. Тя се причинява от различен вид паразити, но това може да се установи само с кръвно изследване. Освен това пристъпите настъпват обикновено вечер, а при тридневната – преди обяд.
– Какви усложнения и последици са възможни от маларията?
– Най-честото е анемията, защото паразитите рушат червените кръвни клетки. При усложнената тропическа малария, известна още като церебрална, може да се стигне до кома с оток на мозъка и бърза смърт. Възможно е да причини остра бъбречна недостатъчност, както и белодробен оток, които също може да водят до фатален изход. Някои пациенти получават тежка хемолиза с поражения на черния дроб и бъбреците. Но след добро адекватно лечение пациентът се възстановява напълно, като при усложнената тропическа малария този период продължава повече – до 2-3 месеца.
Какви профилактични мерки препоръчвате на пациентите, които ви търсят за консултация преди заминаване за чужбина?
Съветът ми е да си вземат рецепта за лекарството, което ще им трябва и ще могат да си купят там, като редовно го приемат с профилактична цел. Задължително е в хотела да поискат да бъдат настанени в стая с комарник и климатик, защото той гони комарите, те не обичат ниски температури. Но трябва да си носят и репелент срещу насекоми, с който да пръскат тялото си. Нека си вземат и спрей срещу комари за стаята. Идеята е максимално да се ограничи контактът с тях. Затова е добре да се обличат дрехи с дълги ръкави и крачоли, особено вечерно време.
– Знам, че се пие хинин в малки дози. Има ли този профилактичен метод добър предпазен ефект?
– Не, защото при редовна употреба маларийните паразити стават резистентни на медикамента. Преди време млада двойка беше пътувала из Африка и пила ниски дози хинин, но след връщането си в България, момчето разви тежка тропическа малария, от която едва не почина.
– Колко са случаите през миналите години?
– Местни случаи на малария у нас няма, но „внесена малария“ ежегодно се регистрира. За цялата страна, през 2011 г. заболелите са 8, а през миналата са два пъти повече, но починали няма. За първото полугодие тази година заразените са 4-ма, един от тях почина в инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Но се оказа, че освен малария той боледува и от Кримска-Конго хеморагична треска. Освен това младият мъж доста време след завръщането си от Замбия е бил лекуван за грипоподобно заболяване и приведен в интензивното отделение при нас твърде късно. След голямо забавяне е започнало лечението и на двамата починали в софийски болници през 2010 г.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -