вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеИдеалната напитка в жегата - топъл чай с мед и лимон

Идеалната напитка в жегата – топъл чай с мед и лимон

През лятото често сме на път в продължение на часове, независимо от горещото време. Какво да ядем и да пием тогава, че да понесем жегата по-леко? Въпросът е особено важен, ако в групата пътуват и деца. Ясно е, че храната трябва да е лека, да не натоварва стомаха, казва диетологът Донка Байкова. Например сандвич със зеленчуци – с маслина, с краставичка или домат. Плодовете са много добър вариант при пътуване. Особено важно е да се пият много течности и да се погрижим температурата в превозното средство да не бъде много по-висока от температурата на околната среда. Амплитудите не трябва да надвишава 8 градуса. Ако в колата е 22 градуса, а навън е 35, тази огромна разлика в амплитудата не е добре нито за възрастните, нито за децата.

Добре е да се запасим с течности, особено подходящ през лятото топлият чай, подсладен с мед и подправен с лимон, казва специалистката. Студената вода не е добро решение. В жегата трябва да пием поне по литър и половина вода. Много от шофьорите се подкрепят с кафе. Те обаче трябва да знаят, че кофеинът дехидратира организма. Затова с кафето или с чая трябва да пием и по чаша вода допълнително. Топлият чай е добър избор, защото намалява разликата между температурата на тялото и тази на околната среда. Студената вода пък стресира лигавицата на стомаха. Ако пием ледени напитки, рискуваме да се простудим. Водата през летните жеги трябва да е с температурата на околната среда.

На път през лятото децата се нуждаят от специални грижи, понеже много лесно се дехидратират. Добре е да пият вода и айрян, който особено в жегите утолява жаждата. Така ще намалим отделянето на течности и риска от дехидратация. При силно изпотяване малките губят вода, която трябва по някакъв начин да остава в тялото, затова обикновено препоръчваме подсолен айрян, леко подсолен доматен сок или пък всякакви плодови сокове, които спомагат за равновесието на водно-солевото равновесие на организма, изтъква проф. Байкова. С изпотяването губим освен течности и много минерални соли, витамини, ето защо подходящи напитки при децата са плодовите, зеленчуковите, айрянът, отново и чай и слабо минерализираните води, посочва тя.

Внимателно избирайте храната за децата на път ­

С храната на малчуганите по време на път трябва много да се внимава, понеже при високите температури прясното мляко лесно се разваля, но също и други продукти като месо, риба и яйца. Ако детето е малко, то трябва да се храни със стерилизирани детски храни, ако пък е в колата, може да получи сандвич, за който сме убедени, че е безопасен. Няма основание да отказваме сладолед като лакомство. Той е едновременно освежаваща и охлаждаща храна. Проф. Байкова обаче е с много резерви заради многото оцветители, които се добавят в този десерт. Сладоледите са жълти, червени, боядисани, всякакви, те са с безкрайно много Е-та, отгоре на всичко, за да не са разтичат, тоест, да имат някаква консистенция, в тях има много хидрогенирани мазнини, допълва диетоложката. Тя препоръчва на майките да дават на децата по една топка сладолед, но по възможност бял, без оцветители.

Шоколадът няма нужда да се избягва напълно в горещите дни

Той е освежаваща храна, високоенергийна и засищаща. Количеството зависи от възрастта на детето, но може да се дава като подкрепителна закуска.

През лятото пием много бира, вече има и комбинации с лимон или други плодове, които действат освежаващо. Вечер със сигурност е добре да се пие по една-две бири за мъжете, за жените – една, и леки коктейли, които помагат за релакс, свалят леко напрежението, препоръчва Донка Байкова. Концентрирани алкохолни напитки трябва да се избягват в жегата. По-добре да изберем чаша бяло вино или розе. Алкохолът дехидратира и затова всяко питие да се приема особено през лятото с чаша вода, не с газирани напитки и не с напитки с изкуствени подсладители.

Свързани теми: Камъните в бъбреците зачестяват през лятото, бирата не пази

Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Ледени напитки отключват фарингит

СНИМКА: АРХИВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -