събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКаква е хремата, при която носът е запушен над 20 дни?

Каква е хремата, при която носът е запушен над 20 дни?

Всички сме чували констатацията, че с капки хремата минава за 7 дни, а без капки за една седмица. Когато говорим за хрема, разбираме най-честата, т.е. инфекция на носа с риновируси (по-рядко и с други вируси) и точно тя трае 7 до 10 дни. Освен тази остра хрема съществуват и други видове, за които по-малко се знае.

Вижте още: Изпитани домашни средства при хрема, кашлица и синузит 

Нямам хрема, а почвам да кихам внезапно. Какво е?

В последните години все по-често се среща алергичната хрема, при която дихателната лигавица е арена на реакция антиген – антитяло, развива се стерилно възпаление и носът се запушва. Той остава дълго време запушен, докато е налице контактът с алергена. Най-известната алергична хрема е сенната, но съществуват и други видове алергични хреми. Подобно на алергичната хрема е вазомоторната. Тя досущ прилича на алергичната, но при нея отсъства реакцията антиген – антитяло и вместо химичен дразнител се явяват физични фактори – студ, топлина, влага и др. Например от топлото легло като стъпиш на студения под, започва продължително кихане и стичане на водниста секреция от носа. Това е вазомоторната хрема и тя представлява една вегетоневроза (дразнене на вегетативната нервна система от физични фактори).

Още: Как да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго

Продължителността на тези две хреми е по-голяма от вирусната хрема и изисква определен вид лечение. В други случаи носът се запушва като странично действие на различни медикаменти – хипотензивни средства, противозачатъчни, злоупотреба с носни капки и др. Парадокс е, че капките, които най-добре отпушват носа (на основата на ксилометазолин) бързо дават привикване, става вторично запушване, а нерядко се учестява сърдечната дейност и предизвикват аритмия. Затова тяхната употреба не трябва да е повече от 5-6 дни.

При много хора се касае за неправилна конфигурация на носната кухина, което затруднява носното дишане. Например при изкривена носна преграда едната носна кухина може да е широка, а другата тясна. В първите години дишането е добро и човек не се замисля, че диша само през една кухина – широката. Но природата не търпи празно пространство, настъпва вторична компенсаторна хипертрофия на лигавицата на широката кухина, тя се стеснява, а другата е тясна по принцип от изкривената преграда и дишането така се затруднява, че носните капки не помагат. Необходима е оперативна корекция на преградата и намаляване на обема на хипертрофиралата лигавица.

Има и много други по-рядко срещани примери, при които капките не могат да помогнат при затруднено носно дишане. Затова изследването при специалист е от решаващо значение при такъв проблем.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -