Може ли да боледувам по-често от гърло заради изкривена носна преградка?

PRINT
носа бактерии инфекция запушен нос

Носната кухина се разделя от преградата на две симетрични половини, през които самостоятелно преминава въздух и във всяка от тях се отварят прилежащите синуси. Преградата се изгражда от хрущялна и костна пластинка. При изкривяването се нарушава симетричността на двете носни половини. През едната преминава повече въздух, а през другата по-малко.

Причините за изкривена носна преградка – травма или гени

В някои случаи изкривяването е толкова сложно, че дишането и през двете е затруднено (S-образно изкривяване). Това се дължи много често на травма. Може да се случи още при раждането, защото носът е централна част на лицето и поема натиска от ръцете на акушер-гинеколога. По-късно при падане или удар също може да се появи изкривяване на преградата. При по-големи деца вследствие на спортни травми, катастрофи или сбивания носът може да се счупи и преградата да се изкриви.

Нерядко травмата отсъства, а става дума за генетична закономерност – неравномерен растеж на костната и хрущялната пластинка, при което се получава деформация. Изкривената преграда невинаги затруднява носното дишане и може случайно да бъде открита при младежи, които кандидатстват за военни професии.

В други случаи прибавянето на хипертрофия на носната лигавица или носни полипи става причина за диагнозата в по-късна възраст. Много често обаче пациентите с изкривена носна преграда отрано дишат лошо през носа, нощем хъркат, по-често боледуват от синузити, възпалено гърло, трахеобронхити поради лоша вентилация. Някои имат т.нар. вакуумно главоболие, при което кривината притиска отвора на синуса и в него се създава вакуум. Дишането по време на сън през устата лишава гърлото, трахеята и бронхите от преработен от носа въздух и се получават остри и хронични възпаления.

Кога е необходима операция

Обясняването на мигрена, припадъци, неврастения и редица други симптоми с липса на кислород от изкривената преграда не е вярно, защото дишането веднага се подпомага от устата. Въпросът е какво да се прави с изкривената носна преграда. Тя се състои от кост и хрущял, които не се свиват от носни капки или други медикаменти. Остава решението за оперативно лечение. Това е така, но много хора с изразено крива преграда нямат оплаквания. Субективното усещане на пациента е от значение, защото в тези случаи операцията едва ли ще доведе до подобрение.

В последните две десетилетия носната анатомия беше детайлно проучена и бяха въведени много модерни оперативни техники. За по-добра диагноза се използва методиката риноманометрия, а чрез акустична ринометрия се диагностицира конфигурацията на носните кухини. Едната методика дава обема въздух, който носът получава, а другата – конфигурацията му. Ако тези методи се използват преди и след операция на изкривената носна преграда, ще е налице обективно състояние на носната проходимост. По този начин субективизмът в тази хирургия (е, как е, дишаш ли по-добре след операцията?) отстъпва на математическите измервания и стереометричната конфигурация на носа. Данните от тези и други подобни методи все повече дават увереност на хирурзите, че са на прав път при корекция на конфигурацията на носните кухини.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани теми: Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит

Вече премахват безкръвно и носни полипи

Промивки успокояват лигавицата при изкривена носна преградка

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Може ли да боледувам по-често от гърло заради изкривена носна преградка? беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *