четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБолестите на бъбреците и сърцето са свързани

Болестите на бъбреците и сърцето са свързани

Функциите на сърцето и бъбреците са тясно свързани помежду си. Ненапразно преди няколко години в световната научна медицинска литература се появиха термините – кардиоренален синдром – състояние, при което водещото заболяване е на сърцето, но впоследствие се уврежда и бъбречната функция, и ренокардиален синдром – заболяване на бъбреците, при чиято прогресия настъпва сериозен риск от промени в дейността на сърдечносъдовата система, казва Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При напреднали болести на сърцето има и бъбречна недостатъчност

Нерядко в нефрологичната практика във връзка с напреднали болестни промени в сърдечната дейност се установява и бъбречна недостатъчност. Все още не са напълно изяснени подлежащите патофизиологични механизми за тази находка. Кардиореналният синдром е състояние, което в еднаква степен интересува както кардиолози, така и нефролози, тъй като е свързано с повишен риск за пациентите. Бъбречната дисфункция е много честа сред болни със сърдечна недостатъчност, а отдавна установен сред нефролозите е фактът, че болните с бъбречна недостатъчност са с много по-голям риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с болните в общата популация.

Бъбречната функция е важен прогностичен белег

Сърцето доставя кръвта до другите органи и тъкани в организма, а бъбреците освен всички други функции имат съществено значение за поддържане на отпимален баланс на течностите и електролитите. Не е изненада, че бъбречната недостатъчност често е придружена от сърдечна, а при кардиална дисфункция настъпва увреждане и на бъбречната функция. В този смисъл бъбречната функция е важен прогностичен белег по отношение на сърдечното заболяване.

Повишеният серумен креатинин по време на диагностицирането на сърдечната недостатъчност и влошаването на този показател за бъбречна функция по време на болнично лечение е белег за по-продължителна хоспитализация, необходимост от интензивни грижи и по-лоша прогноза. Сама по себе си бъбречната недостатъчност е свързана с риск от по-чести сърдечносъдови усложнения. По тази причина лечението на бъбречната дисфункция подобрява сърдечната дейност.

Свързани теми: Седмица на сокове за пречистване на организма

Какви изследвания са необходими при уроинфекции

Отлагането на малката нужда заплашва с инфаркт

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Уремията е състояние на самоотравяне на организма в резултат на нарушена отделителна функция на бъбреците.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -