Как да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго

PRINT
хрема настинка грип

Отдавна е известен изразът „Хремата с лечение продължава една седмица, а без лечение – 7 дни“. Вярно е, но се отнася единствено за острата вирусна хрема, най-често причинена от риновируси. Това е най-честото възпаление на лигавицата на носните кухини, заразно е, предава се по капков път и наистина трае 7-8 дни.

Остра или хронична хрема

Според продължителността на заболяването хремите биват остри и хронични. А според причинителя: вирусни, бактериални, алергични, професионални и др. Алергичните хреми биват сезонни (сенна хрема) и целогодишни (например от домашен прах). А хроничните – катарални, хипертрофични, атрофични.

Има и особен вид хрема – зловонна (озена). От значeние е също анатомичната конфигурация на носната кухина – дали е нормална, или има изкривена преграда, разрастване на лигавицата или сраствания.

Затова продължителността на хремата зависи от различни фактори и изследването при специалист ще даде отговор на въпроса на читателката.

Спрейовете – предимства и недостатъци

капки за нос спрейЗа лечение най-често се използва едно лекарство, но в някои случаи заболяването изисква няколко. В последните години за лечение на хремите най-често се използват лекарства под формата на спрей.

Те се разпръскват като мъгла по всички гънки на лигавицата и оказват много по-добър лечебен ефект от носните капки. Въпросът е може ли  да се използва повече от един спрей. Може, зависи каква симптоматика е необходимо да се повлияе.

Ако дишането през носа е силно затруднено, отпушването става, като се пръска 3-4 дни препарат, в който основната съставка е ксилометазолин (олинт, отривин, африн и др.). Следващите дни този спрей се спира и може да се използва препарат за отстраняване на сгъстения носен секрет (низита, куикс, тонимер).

Ако пациентът е с хронична алергична хрема, изострена от случайна инфекция, често се налага да се лекува по-нататък със спрей кортикостероид най-малко още 15-20 дни. Затова основната цел е да се уточни каква е хремата и след това как да се лекува.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 9    Средно: 3.3/5]
Как да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *