събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго

Как да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго

Отдавна е известен изразът „Хремата с лечение продължава една седмица, а без лечение – 7 дни“. Вярно е, но се отнася единствено за острата вирусна хрема, най-често причинена от риновируси. Това е най-честото възпаление на лигавицата на носните кухини, заразно е, предава се по капков път и наистина трае 7-8 дни.

Остра или хронична хрема

Според продължителността на заболяването хремите биват остри и хронични. А според причинителя: вирусни, бактериални, алергични, професионални и др. Алергичните хреми биват сезонни (сенна хрема) и целогодишни (например от домашен прах). А хроничните – катарални, хипертрофични, атрофични.

Има и особен вид хрема – зловонна (озена). От значeние е също анатомичната конфигурация на носната кухина – дали е нормална, или има изкривена преграда, разрастване на лигавицата или сраствания.

Затова продължителността на хремата зависи от различни фактори и изследването при специалист ще даде отговор на въпроса на читателката.

Спрейовете – предимства и недостатъци

капки за нос спрейЗа лечение най-често се използва едно лекарство, но в някои случаи заболяването изисква няколко. В последните години за лечение на хремите най-често се използват лекарства под формата на спрей.

Те се разпръскват като мъгла по всички гънки на лигавицата и оказват много по-добър лечебен ефект от носните капки. Въпросът е може ли  да се използва повече от един спрей. Може, зависи каква симптоматика е необходимо да се повлияе.

Ако дишането през носа е силно затруднено, отпушването става, като се пръска 3-4 дни препарат, в който основната съставка е ксилометазолин (олинт, отривин, африн и др.). Следващите дни този спрей се спира и може да се използва препарат за отстраняване на сгъстения носен секрет (низита, куикс, тонимер).

Ако пациентът е с хронична алергична хрема, изострена от случайна инфекция, често се налага да се лекува по-нататък със спрей кортикостероид най-малко още 15-20 дни. Затова основната цел е да се уточни каква е хремата и след това как да се лекува.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -