четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКачваме килограми заради хормоните на щитовидната жлеза

Качваме килограми заради хормоните на щитовидната жлеза

Неусетно сте качили няколко килограма или пък постоянно сте уморени? Не става дума непременно за мързел. Изтощени или бодри, гладни или сити, дебели или слаби – физическото ни състояние зависи до голяма степен от хормоните, които управляват обмяната на веществата в организма. Нашият метаболизъм се грижи за това, кислородът и енергията от храната да достигат всяка клетка в тялото.

За да функционира цялата система на снабдяване на организма с хранителни вещества и изхвърлянето на отпадъчните, в процесите участват редица хормони. Най-важните от тях се синтезират в щитовидната и в задстомашната жлеза (панкреас). Забавеният метаболизъм води до напълняване. То обикновено се свързва с проблеми във функционирането на инсулина, който вкарва глюкозата в клетките.

Щитовидната жлеза регулира метаболизма

щитовидна жлеза хашимотоИма обаче и друго. Централна роля в процесите на обмяната играе щитовидната жлеза. Тя не само изглежда като пеперуда, а е също толкова чувствителна. Нейните хормони Т3 и Т4 управляват повечето процеси на обмяната. Дефекти в работата на щитовидната жлеза могат да имат най-различни симптоми. Яснота за диагнозата дава изследване на кръвта.

Яснота за активността на щитовидната жлеза дава хормонът TSH. Той се отделя от хипофизата. Колкото по-високи са неговите стойности, толкова по-бавно и по-зле работи жлезата. Покачването на TSH е индикатор, че хипофизата се опитва да я накара да функционира по-активно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Какво се прави, ако TSH и антителата в кръвта са завишени само леко? 

При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза 

Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тетрайодтиронин) ни управляват през цялото денонощие. Те са ключови за основните процеси на обмяната. Влияят върху други органи, които произвеждат хормони. T3 има по-голяма сила, затова пък Т4 се отделя в по-голяма концентрация.

Заедно двата хормона повишават скоростта на метаболизма, отговарят за снабдяването с кислород на клетките, за усвояването на въглехидратите, мазнините и протеините, за работата на сърдечно-съдовата система и на стомашно-чревния тракт, за растежа и за умственото развитие. Тяхното действие започва още в майчината утроба.

Какво казва хормонът TSH за работата на щитовидната жлеза

По-ниски стойности на TSH сочат повишена функция на щитовидната жлеза. По-високите – понижена функция на жлезата. Отклоненията в нейната функция са често срещани, но трудни за диагноза. Причината е, че симптомите лесно може да бъдат объркани или обяснени с нещо друго.

Повишената функция може да причини сърцебиене, високо кръвно, вътрешно неспокойство, загуба на тегло, повишено изпотяване, разстройство, косопад, лесна дразнимост, депресивни настроения и безсъние. Отделянето на хормоните тогава се коригира с лекарства – тиреостатици.

Понижената функция на щитовидната жлеза води до обратните симптоми – отпадналост, понижена работоспособност, отпусната кожа, подути клепачи, умора, мръзнене, студени ръце и крака, депресия, хроничен запек, наддаване на тегло и безапетитие. Стандартното лечение е хормонозаместително – пациентите трябва да приемат до живот индивидуално препоръчаната за тях доза от хормона тироксин.

Източник: focus.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Здравейте оперирана съм на щит жлеза отстранена изцяло със доза нодозна струма.Ноември си правих тсх изледвания и хормона беше 1,65 а сега си правих и беше много висок 7,45 .Говорих със ендокриноложката и ми каза да увелича дозата на 125 мг а преди пиех 100 мг

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -