четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАнемията - видове и симптоми

Анемията – видове и симптоми

Чувствителната система за образуване на кръвта може да бъде накърнена по различен начин и по този начин да се стигне до анемия. Мястото, където кръвта се ражда, е костният мозък. Там т.нар. стволови клетки се диференцират с помощта на различни хормони и се превръщат в различни кръвни клетки, сред тях и предшественици на еритроцитите. Дефицит на хормони, витамини, други съставни елементи, както и болести на костния мозък като възпаления, левкемии или тумори могат да увредят процеса на образуване на кръвта. В резултат образуваните кръвни телца не са в състояние да функционират пълноценно и не могат да транспортират кислород.

Ето кои са най-често срещаните видове анемия:

Желязодефицитна анемия

Желязото е неотменна съставна част от хемоглобина. Хронично, често неоткрито кървене може да доведе до железен дефицит, който не може да се балансира чрез храната. Дори загуба на 10-20 мл кръв може да намали съществено резервите от желязо. Така запасите не са достатъчни за образуването на хемоглобина и еритроцитите. От тази анемия страдат жени с продължителен и обилен месечен цикъл. Причина могат да бъдат обаче и неоткрити, кървящи тумори на стомашно-чревния тракт, или язви на стомаха и червата, могат да причинят тази анемия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лападът съдържа изобилие от органично желязо 
Причината за желязо-дефицитната анемия е в стомаха и червата 
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват 
Всяко второ бебе у нас с риск за анемия 
Кръвната група показва риска от болести 

Анемия с дефицит на фолиева киселина

Фолиевата киселина е важна за образуването на кръвните клетки. Доставяме я на организма само с храната, така че тази анемия може да е причинена от неправилно хранене или тежък алкохолизъм. Липсата на фолиева киселина води до образуването на уголемени и с увредени функции еритроцити.

Анемия с дефицит на витамин В12

Витамин В12 има важна роля за обмяната на фолиевата киселина и нервните клетки. Дефицитът му възниква при сериозни нарушения в абсорбцията на хранителни вещества в храносмилателния тракт. Хронично възпалителни болести като Морбус Крон или гастрит (възпаление на стомашната лигавица), определени бактерии или глисти могат да водят до нарушено усвояване на витамин В12.

Пернициозна анемия

Тя е специфична форма на анемията с дефицит на витамин В12, провокирано от автоимунно заболяване, което е свързано с увреждане на стомашната лигавица. Друга причина е частично отстраняване на стомаха. При автоимунния вариант на пернициозната анемия имунната система напада и разрушава клетките на стомашната лигавица.

Ренална анемия

В бъбреците се активира еритропоетин, който стимулира образуването на еритроцити в костния мозък. При хронични бъбречни заболявания и увреждания обаче възниква дефицит на този важен хормон, което води до анемия. Реналната анемия допълнително се усложнява от съкратения живот на червените кръвни телца, както и от задължителната при някои бъбречно болни диализа.

Таласемия

Генетичен дефект затруднява образуването на определени молекулни вериги, които са важни за образуването червените кръвни телца. Така те не само са с по-малка форма, но и с по-кратък живот. Таласемията се среща най-вече в Средиземноморския регион, Африка и Югоизточна Азия. Таласемията е един от най-честите генетични дефекти и спада към микроцитарните, хипохромни анемии.

Анемия чрез възпаления

Анемиите, които се провокират от възпаления, вирусни инфекции, рак, левкемия, химиотерапия или автоимунни заболявания, особено при по-възрастните, често остават дълго време неоткрити. При това хроничните заболявания са сред най-честите причини за малокръвие, преди всичко при пациенти в болницата. То зависи от тежестта на заболяването, продължителността и степента на възпаление и води до дребноклетъчна анемия.

Хемолитична анемия

Тя обобщава всички форми на анемия, които възникват на основата на ускорено разрушаване на червените кръвни телца. Еритроцитите имат средна продължителност на живота от 120 дни. След това те се разграждат в далака и черния дроб. Ако разграждането им е ускорено, животът им се свежда до няколко дни. Организмът се опитва да компенсира чрез ускорено образуване на червени кръвни телца в костния мозък и успява донякъде. Но често настъпва дисбаланс. Причините за хемолитичната анемия може да бъдат:

Вродени генетични дефекти

Медикаменти като пеницилин, но и клетки на имунната система (антитела) може да се прикрепят към червените кръвни телца и да ги маркират за унищожаване.
Кървене – наранявания или неоткрито вътрешно кървене (язва, рак на дебелото черво)

Признаци на анемията

Малокръвието има някои типични признаци, тъй като тялото е недостатъчно добре снабдено с кислород. Повод да се потърси лекарска помощ и съмнение за анемия са следните признаци:

  • Световъртеж, главоболие и намалена умствена и физическа издъжливост
  • Недостиг на въздух при натоварване (при напреднала анемия и в покой)
  • Сърцебиене и шум в ушите
  • Бледа кожа и лигавица
  • Червен гладък език (като лакиран)

Специфични симптоми според вида анемия:

Желязодефицитна анеция – чупливи коси и нокти, възпаление на ъгълчетата на устата и на лигавицата

Пернициозната анемия – оплаквания от лоша памет, липса на издръжливост, безапетитие, парене на езика, смущения в храносмилането (запек или разстройство), загуба на тегло.

Хемолитична анемия: иктер – проявява се чрез оцветяване на кожата в жълто и на бялото на окото. Възниква заради увеличеното разграждане на еритроцитите.

Вътрешна кръвозагуба: черни изпражнения или червена кръв в изпражненията и урината; колапс на кръвообращението, ниско кръвно, ускорен пулс.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -