четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКаква е разликата между артрит и ревматизъм

Каква е разликата между артрит и ревматизъм

Какво представлява артритът

Понятието артрит идва от гръцкия и означава “болест на ставите”. Тя обозначава хронично или остро възпаление на ставите, което често се съпровожда от структурни увреди или болка. За разлика от артрита, ревматизмът е сборно понятие, което описва повече от едно заболяване на ставите или синдроми. 

Артритът се характеризира с изменения в ставите, скованост и болка, причинена от възпаление. То от своя страна може да е провокирано от различни фактори, например:

 • Инфекции, като тези при септичен артрит;
 • Автоимунни възпалителни процеси като при ревматоиден артрит;
 • Отлагане на кристалчета по ставите като при подаграта;
 • Възпалението може да е идиопатично, т.е. точната причина за него да не може да се установи. Някои хора може да развият артрит вследствие на други заболявания като лаймска болест, цьолиакия, лупус или псориазис. Понякога артритът засяга и деца

добър ревматолог гръбнакКато видове най-разпространени са ревматоидният артрит и остеоартритът. Симптомите може да имат своята специфика според това, коя е основната причина за артрита. По-често срещаните оплаквания са:

 • Мускулна слабост и загуба;
 • Ограничена подвижност на ставите;
 • Скованост, болка и повишена чувствителност на мястото;
 • Възпаление на ставата и мястото около нея;
 • Кожата на мястото на възпалението е топла и зачервена.

Ревматоиден артрит

Заболяването засяга най-често хората на 40-50 г., като при жените се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете. Ревматоидният артрит се развива, след като имунната система атакува някои от собствените стави. Причинява възпалителен отговор и болка. Първо се засяга синовиалната обвивка, която е по вътрешната страна на ставната капсула.  Увреждането може да обхване и други места на ставата, като постепенно се получава оток и промяна във формата и структурата на ставата. Може да се получи неблагоприятно повлияване на хрущяла и костта, като дори се стигне до тяхното частично или пълно разрушаване.

Остеоартрит

Остеоартритът по правило засяга предимно жените около и над 40 г. Очевидна е ролята на гените. По-често страдат онези, които имат близки роднини с подобно заболяване. Може обаче да се появи на всяка възраст, например след нараняване или други ставни заболявания като ревматоиден артрит. 

Остеоартритът нарушава гладкостта на хрущяла и така се получава намалена подвижност на ставата, скованост и болка. Отокът и остеофитите (подобни на малки шипове) могат да се развият в резултат на по-усилената работа на лигаментите (ставни връзки) и сухожилията, които трябва да компенсират функцията на изтъняващата хрущялна лигавица.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

Как се поставя диагнозата при артрит

Образната диагностика е най-често използваният инструмент за диагностициране на артрита. С помощта на различните технологии – ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, рентген или ехограф, може да се установи и степента на увреждане. Така се виждат още целостта и стабилността на близките структури. Ако артритът засяга ръцете, по-често се използва скенер. Целта е да се покаже симетричното засягане на ставите. Може да се използват и лабораторни изследвания, за да се види нивото на бели и червени кръвни телца в околоставната течност и др. С помощта им се определя с по-голяма точност дали става дума за възпалителен или септичен артрит. 

Терапия с ултразвук помага срещу артрит

Лечение на артрит

лекарства лечениеАртритът е заболяване, което не се лекува, но без подходящи грижи може да прогресира. Пациентите, чието състояние се влошава, обикновено имат повече засегнати стави, имат наднормено тегло и са в напреднала възраст. За артрит и остеоартрит има налични някои лекарства. 

Лечение на ревматоиден артрит

При ревматоиден артрит обикновено се предписват т.нар. DMARDs – антиревматични лекарства. Те могат да намалят прогресията на заболяването и да облекчат болките.  Медикаментите постигат резултат, като намаляват ефекта от химикалите, които имунната система отделя, и които възпаляват ставите. 

Друга терапевтична възможност са биологичните препарати като например инфликсимаб (infliximab) и етанерсепт (etanercept), които обикновено се дават паралелно с DMARDs. Те обикновено се поставят чрез инжекция, като лекарството пречи на химикалите, които атакуват ставите, да попадат в кръвта. Възможно е лекарят да предпише също и стероиди за облекчаване на възпалението, болката и сковаността. 

Нарът – вкусното лекарство при болно сърце, диабет и остеоартрит

Лечение на остеоартрит

Първата и най-необходима стъпка за лечението на  остеоартрит е да се преразгледа начинът на живот. Някои малки промени може да дадат голям ефект. Те може да са следните: 

 • Ако има наднормено тегло, да отслабнете;
 • Да носите подходящи обувки;
 • Да се упражнявате редовно.

При по-тежките симптоми могат да бъдат предписани обезболяващи в допълнение към план с упражнения, изготвен и проследяван от физиотерапевт. Може да се помисли и за операция за онези пациенти, при които предишното лечение не е дало ефект. Целта на хирургичната интервенция ще е да замени всички силно увредени стави или пък да “поправи” засегнатите стави.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -