понеделник, 30 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСлухове, че пиене на белина помага срещу корона вирус

Слухове, че пиене на белина помага срещу корона вирус

Истерията покрай корона вируса породи различни спекулации и в интернет плъзнаха странни твърдения за предпазване от новата зараза. Появиха се дори и оферти за “бяла магия” срещу опасната зараза. Още по-необичаен е съветът да се пие разредена белина. Според експерти тази истерия е тръгнала от САЩ. 

Наистина, препаратът убива всички микроби, когато се използва за чистене. Той обаче е опасен, дори при директен контакт с кожата, да не говорим за вътрешно приложение. Дори разредена, белината може да причини тежки изгаряния на лигавицата и така да се докарате до спешното и без да сте болни от корона вирус.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Може ли да пипнем вируса чрез стоки от Китай?

Друг мит е, че може да пипнем новия щам на вируса чрез стоки или пратки от Китай. Спрените полети от азиатската страна подхранват тези страхове. Корона вирусът наистина има дълъг инкубационен период, обаче само ако е попаднал в организма на човек.  Страхът от разпространение на зараза чрез пратките от китайски сайтове е безпочвен, успокои преди дни представителят на СЗО в България. Не е опасно да се яде китайска храна, нито да се контактува с китайци, допълни той.

В момента се смята, че инкубационният период за новия корона вирус – т.е. времето от контакт с болен и появата на симптоми, средно е между 2 до 12 дни. Това гласи информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. 

Какви мерки вземат властите у нас срещу корона вируса

Корона вирусът не издържа повече от два часа навън

Вече се знае, че издръжливостта на корона вируса не е много голяма извън организма на заразените. Той не може да оцелее върху предмети и повърхности повече от два часа дори при идеални условия – температура около 36-37 градуса и достатъчна влажност.  Ако е горещо или студено и има дезинфектанти още по-бързо умират. Няма как стока, пристигнала от Китай да е преносител на вирусите, уверяват здравните експерти. 

Има известни неясноти как точно вирусът се предава от човек на човек,  коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. При обикновен контакт с други хора в затворени помещения това е възможно, но не е толкова лесно, колкото при грипа. 

Маските имат ограничена роля в предпазването от новия вирус (2019-nCoV). Тоест, точно толкова, колкото и от вирусите причинители на тежък остър респираторен синдром (SARS) или от Близкоизточен респираторен синдром (MERS), или от вируса на който и да било грипен щам. А дали разпространението на 2019-nCoV е част от някакъв вид световна конспирация, тепърва ще се разбере.

МЗ откри специална телефонна линия

За да предостави експертна информация на всички заинтересовани, Министерството на здравеопазването открива от 11 февруари 2020 г. информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на граждани и организации относно новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай, пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус 2019-nCoV.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -