вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНово лечение на инконтиненция - неволно изпускане на урина

Ново лечение на инконтиненция – неволно изпускане на урина

Екипът на Отделението по Урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ въвежда най-съвременния метод за лечение на инконтиненция – „слинг“ операциите. Миниинвазивните хирургични намеси  стават все по-предпочитани както от пациентките, така и от уролозите, посочи д-р Десислава Гаджева, която заедно с колеги от екипа бе на обучение в Париж в края на 2019 г. по повод оперативно лечение на „стрес“ инконтиненцията (б.а.-неволно изпускане на урина) при жените.

Днес всяка трета или четвърта жена в определен етап от живота си страда от неволно изпускане на урина. С възрастта проблемите зачестяват и се задълбочават, а когато не се потърси  навреме консултация с уролог, се влошава качеството на живот – депресия, изолация, нарушена работоспособност.

Лекарят може да назначи различни  терапии – с медикаменти, специален комплекс физически упражнения, диетичен режим, физиопроцедури, лазер за възстановяване на еластичността на влагалищните стени, който добива все по-голяма популярност. Когато въпреки всичко това неволното изпускане на урина продължава, а тежестта на проблема се задълбочава, е необходима оперативна интервенция.

Нестабилен пикочен мехур има, ако не удържаме позивите за уриниране над 2 минути

Операциите по повод на стрес инконтиненция са отворени или лапароскопски оперативни техники. В последно време все по-голяма популярност набират минималноинвазивните оперативни методи. Към тях се отнасят и т.н. „слинг“ операции, при които се поставят „слинг“-ленти, чрез които се възстановяват нормалната позиция на пикочния мехур и нормалната мобилност на уретрата, както и нормалният ъгъл между уретрата и пикочния мехур. При този тип операция престоят в болницата е кратък – от часове до едно денонощие, а пациентката бързо се връща към редовния си ритъм на живота.

Съвременните „слинг“-ленти са изградени от материал, който е биологично поносим, не травмира тъканите, здравината и ефективността им са максимални. Оперативните техники за поставянето на „слинг“-ленти са няколко вида и зависят от степента на инконтиненция, анатомичните особености на пациентката и преценката за постигане на ефективност.

Достъпът е през влагалището, с минимален разрез. „Слинг“-технологиите целят възстановяване на нормалната анатомия на тазовото дъно и постигане на континентост  чрез подпомагане на работата на сфинктерния механизъм на пикочния мехур.

Сексът след раждане по естествен път – митове и факти

Следоперативно се прилага антибиотично лечение. За определен период има забрана за повишена физическа активност, вдигане на тежести, полови контакти. Континентността се постига веднага, дискомфортът и болките са минимални, възвръщането към нормалните дейности в ежедневието е веднага.

Обучението на част от екипа на Отделението по Урология към МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Париж по повод на оперативно лечение на „стрес“ инконтиненция при жените бе проведено от  световноизвестния гинеколог проф. Жан Пол Рувърс, шеф на Клиниката по гинекология на Университета в Амстердам. Той е един от водещите специалисти по оперативно  лечение на стрес инконтиненция в света. Новостите, техниките и постиженията в тази област бяха детайлно разгледани, обсъдени и приложени. Благодарение на проведеното обучение екипът на Отделението по Урология въведе новостите – миниинвазивните хирургични намеси, в лечението на инконтиненцията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -