неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНестабилен пикочен мехур има, ако не удържаме позивите за уриниране над 2...

Нестабилен пикочен мехур има, ако не удържаме позивите за уриниране над 2 минути

„Има два вида инконтиненция (изпускане на урина) при жените. Едната е стрес инконтиненция, която обаче не бива да се свързва с психическия стрес. Дори жени в чудесно психично здраве, които не са подложени на напрежение, имат подобни оплаквания и изпускат малки количества урина. Това обикновено се случва при пълен пикочен мехур и леки физически натоварвания като скачане, слизане по стълби, напрягане при кихане, кашляне, дори смях (които наричаме физически стрес).

д-р Калоян ДавидовТози тип инконтиненция се дължи на отслабване на опорния апарат на уретрата, което е възможно и при млади жени. Това е каналът, който извежда урината от пикочния мехур. Той е по-къс при жените и това е причина за лесно проникване на бактерии в мехура и цистит. Тази уретра има една физиологична извивка (нагоре или напред), чиято геометрия се променя с възрастта поради отпускане на съединителната тъкан. Това се случва в края на 30-те години при жените. Често е свързано с раждане по естествен начин и е начало на процес, който в по-късен етап води до смъкване или отпускане (оформен пролапс) на предната стена на влагалището. А това вече е повод за хирургична корекция.“ Това обяснява д-р Калоян Давидов (на снимката), началник на отделението по урология на МБАЛ „Токуда болница“ в София. Ясно е, че един малък пролапс се коригира много по-лесно, отколкото по-голям. Здравната каса е фиксирала една сума за извършването на подобна процедура, която според лекарите е недостатъчна.

Консумативите се плащат от пациента

При смъкване на предната стена на влагалището се прилагат най-често отворени хирургични методи. Преди години, пък и сега в някои центрове се правят урологични операции с разрез с достъп през корема или широк влагалищен достъп през предната стена. Нов метод, който се прилага през последните години, е с използване на лентички – слингове (sling – прашка), които се имплантират през малък разрез в предната стена на влагалището. Те повдигат уретрата и променят ъгъла й така, че да се задържа урината. Това според специалистите е изключително елегантна операция, която се прави за около 20-30 минути. След манипулацията жените остават най-много още един ден в болницата.

Има различни видове слингове и всеки хирург преценява с какви да работи според техниката, която е усвоил най-добре. Д-р Давидов предпочита регулируеми слингове, които може след ден-два да се донагласят, за да се постигне оптимален ефект. Преди да се предприеме поставяне на слингове, обикновено се опитва медикаментозно лечение и упражнения за укрепване на мускулите в тазовото дъно. Те са първата стъпка при този тип инконтиненция, която всъщност не е чак толкова често срещан проблем.

Изглежда, доста жени имат изпускане на малки количества урина от стресов тип, но в повечето случаи това е комбинирано със сериозни гинекологични проблеми като смъкване на предна влагалищна стена или с некоригирани пролапси, които не са подходящи за имплантирането на слингове. Много пациентки искат да им се сложат лентички, но след консултация с гинеколог се установява, че те имат пролапс, който се коригира по друг начин. Технически слингът може да се имплантира, но той няма да има ефект, което не е коректно, уточнява хирургът. Когато е поставен по показания, слингът възстановява променената геометрия. Опитът показва, че той е ефикасен до 5-7 г., според това как старее съединителната тъкан. След години може да се постави нов.

Раждането е травма за гениталиите, особено ако има големи разкъсвания

При зарастването им може да се наруши геометрията на зоната и тогава е възможно да се появи проблем със задържането на урината. Оплаквания са по-чести при жени, родили повече деца по естествен начин. Другият тип инконтиненция е доста по-неприятна и има много имена, което може би означава, че не е съвсем ясно какво я причинява. Наричат я нервно-мускулна дисфункция на пикочния мехур и така се кодира по международната класификация на болестите. Среща се и като свръхактивен пикочен мехур. Според хирурга терминът нестабилен пикочен мехур поточно описва състоянието. При него се появяват трудно контролируеми позиви за уриниране.

Диагнозата е лесна – само по отговора на един въпрос: „Можете ли да задържите уринирането при позив за повече от две минути?“ Д-р Давидов е категоричен, че не е необходимо да се назначават резонанс, скенер, цистоскопия, уродинамика и какво ли още не, ако отговорът е „Не мога“, въпреки че доста жени остават разочаровани ,че не им се правят изследвания. Излишно е да се подложат на куп ненужни изследвания, за да достигнат накрая пак до същата диагноза, убеден е специалистът. „Подобен проблем имаме и при случаите с цистит. Много от пациентките настояват за ехография на пикочния мехур. Ние правим това изследване, въпреки че циститът няма ехо-графски образ, но за да не пропуснем нещо друго. Защото при една 30-годишна жена например едва ли може да се очаква нещо по-сериозно.“

Повтарящите се остри цистити са едни от възможните виновници за свръхактивния пикочен мехур. А свръхактивността на пикочния мехур може да е проява на хроничен цистит. С него също се спекулира, подчертава хирургът. Критерият за него е 9 месеца непрекъсната болка. „Много жени идват при мен и сами си поставят тази диагноза. Имам студия по темата. Всъщност пациентките имат често повтарящи се остри цистити или недобре излекуван остър цистит.“

Какво точно предизвиква нестабилния пикочен мехур, не е съвсем ясно, причините са много. Има и състояния, които протичат със симптоматиката на нестабилност, обикновено след разширена тазова хирургия. „При напреднали стадии на злокачествени заболявания на женските гениталии добре направената онкооперация води най-често до нестабилност на пикочния мехур, до тежки проблеми с контролиране на уринирането. Колкото и неприятно да звучи, но това е критерий за добре направена онкологична операция – подчертава хирургът. – Пикочният мехур буквално се обелва от останалите тъкани, за да се отстрани всичко. При подобни ситуации слингът е неприложим. Предписват се препарати и физиотерапия.“

Неврологични заболявания виновни за нестабилност на пикочния мехур

За съжаление, лечението на нестабилния пикочен мехур не е толкова лесно, колкото диагностиката му. Има малко лекарства на разположение и с напредване на възрастта се появяват противопоказания за използването им. Някои от страничните ефекти са пресъхване на устата, запек. Не се препоръчват при херния на диафрагмата, при глаукома са абсолютно противопоказани. Очаква се скоро да се появи ново поколение от тези препарати, с много добри отзиви. Д-р Давидов обяснява, че при подобни проблеми може да се прибегне и до помощта на психотерапия, акупунктура и други алтернативни методи, без да се залита по крайности.

При по-възрастните жени проблемът се дължи на отпускане на мускулатурата и на съединителната тъкан. Нерядко в кабинета на уролога идват пациентки с уникални пролапси, на които са им необходими повече от 8 дамски превръзки дневно. И понеже им излиза скъпо, те решават да се обърнат към специалист. Иначе търпят проблема с години, без да търсят помощ от лекар. Практиката на д-р Давидов показва, че за много жени менопаузата се приема като сигнал да спрат да ходят на гинеколог. При тях могат да се изпробват всякакви консервативни методи, включително и гимнастика за стягане на мускулатурата Темата е табу в нашето общество, въпреки че е проблем за много хора. Използват се евфемизми за уринирането, не се говори за проблеми с пикочния мехур. Същото е, когато някой има проблеми с психиката – те не се коментират и не се търси помощта на психиатър, което се приема за нещо срамно, обобщава хирургът.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -