четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо не чувам ударите, когато си меря кръвното?

Защо не чувам ударите, когато си меря кръвното?

Една от най-честите причини да не чувате ударите, когато си мерите кръвното налягане, може да е неправилното измерване. Това се отнася за случаите, когато се използва живачен апарат със слушалка (стетоскоп).

Ето как е правилно да се направи процедурата. Измерването на кръвното налягане трябва да започне, след като пациентът е останал в спокойно и седнало положение поне 3 до 5 минути.

Какво показват първият и последният удар в слушалката при мерене на кръвното

Маншетът се поставя на мишницата над ямката и се опипва артерията в нея. Като се намери най-силната пулсация, там се слага стетоскопът и се слушат ударите. Когато се напомпа маншетът и започне бавно да се отпуска, се слуша първият ясен удар. Това е горната граница на кръвното налягане.

Последният ясен удар в слушалката отразява долната граница, когато си мерите кръвното. За правилното измерване се налага то да се извърши поне двукратно през 1-2 минути Взема се под внимание средната стойност, отчетена от апарата.

По-трудно се измерва кръвното налягане в случаите, когато пациентът има аритмия. Тогава трябва да се направят повече измервания, защото при учестена сърдечна дейност и пулс ударите могат да не се чуват добре и резултатите са различни при всяко измерване.

Свързани теми:

Кога и как започва лечението на високото кръвно?

Опасно ли е, ако има разлика в кръвното между двете ръце

Как да измерим правилно кръвното у дома

При кои болести има затруднения в измерването

Трудности възникват при възрастни пациенти с променени от атеросклерозата стени на артериите. Тогава могат да бъдат отслабени пулсациите на артерията и да не се чуват добре. Такъв проблем се появява и при диабетици. Понякога причината за слабите удари е стеснение на артерията на ръката. Затова се препоръча измерването на кръвното налягане да става и на двете ръце.

Слаби удари се регистрират и при ниско кръвно (артериално) налягане. При някои сърдечни пороци като аортна стеноза (стеснение на аортната клапа) кръвта, постъпваща в периферните съдове, е по-малко и затова ударите са слаби и се чуват трудно. При дадените примери се изисква непременно изясняване на причините, защото е нарушено кръвоснабдяването на организма, респективно на ръката с кръв.

Затрудненията в измерването на кръвното налягане е редно да споделите с вашия семеен лекар, който може да ви помогне както в изясняване на причините за слабите удари, така и в практическото обучение за правилно измерване на кръвно налягане. Ако се диагностицира заболяване, предизвикващо този проблем, то трябва да се лекува от кардиолог, кардиохирург или съдов хирург, а в някои случаи и от други специалисти.

Редактор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -