неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСлънчевите лъчи свалят кръвното

Слънчевите лъчи свалят кръвното

Ултравиолетовите лъчи намаляват кръвното налягане при хипертоници, установиха учени от Саутхямптън и Единбург. Те променят нивата на азотния окис – малка молекула, пренасяща информация, в кожата и в кръвта. При облъчване на кожата тя се пренася от кожата в кръвта, като понижава напрежението в кръвоносните съдове, пише изданието CanIndia.

Ако кръвното пада, намалява и рискът от сърдечен пристъп или инсулт. В същото време дерматолозите се застъпват за ограничаване на времето, прекарано в контакт с UV-лъчите, за да се намалят случаите на рак на кожата. Подобна стратегия обаче може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, подчертават специалистите.

В подкрепа на тези изводи са наблюдавани 24 доброволци. Те посетили солариум, като се пекли там в продължение на 20 минути. Първо те се подложили на въздействие на топлина и на UV-лампи, а после – само на топлинни лампи. Анализът показал, че именно UV-облъчването понижило кръвното налягане. Променила се концентрацията на метаболита на азотния окис в кръвта. При това нивата на витамин D не се променяли.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -