понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога и как започва лечението на високото кръвно?

Кога и как започва лечението на високото кръвно?

Регулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е сложен и комплексен проблем поради няколко причини. Първата е, че първопричината за хипертонията при 95% от случаите остава неизяснена и това усложнява намирането на точната терапия, особено в първите месеци на лечението, казва д-р Борислав Ацев, кардиолог в столичната специализирана болница „Света Екатерина“.

Причини, поради които кръвното скача

менопауза пременопаузаФакторите. които влияят на кръвното налягане, са най-различни:

  • възраст;
  • наследственост;
  • начин на живот;
  • стрес;
  • хормони;
  • външни метеорологични и други влияния.

Например много жени преди климакс имат ниско кръвно налягане, но след това поради хормонални промени и променената реактивност на нервната система започват да го покачват, изтъква кардиологът.

Освен това много хора (около 30%) с години не са знаели, че имат повишено артериално налягане. Това се установява при случайни прегледи. Други пък отиват на лекар едва когато кръвното вече се е покачило в доста високи граници и са се появили оплаквания, посочва още д-р Ацев.

Кръвното трябва да се мери и на двете ръце

Стойностите на кръвното варират в денонощието

Друг проблем е, че денонощните вариации на кръвното налягане могат да бъдат големи под влияние на различни фактори и по тази причина много хора не са установили, че са хипертоници. Ако сте измерили дори един път повишено кръвно налягане, трябва да продължите измерването сутрин и вечер не по-малко от 10 поредни дни. Освен това, за да се установят денонощните му колебания, е необходимо да се постави апарат за 24-часово регистриране на кръвното налягане – тип холтер.

Нови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

Как се избира лечение за хипертонията

безплатни прегледиЛечението на хипертонията трябва да бъде назначено след обстоен кардиологичен преглед, включително ехокардиография и електрокардиограма, както и кръвни изследвания за кръвна захар, липиден профил и др. То трябва да бъде съобразено с резултатите от измерванията и 24-часовия мониторинг, обяснява д-р Ацев.

От направения преглед и изследвания можем да установим давността на хипертонията, причините за нея. наличието на проблеми в сърдечно съдовата система, участието на нервната система и др.

Така например, ако кръвното налягане се повишава епизодично при жена в предклимакс или климакс и не са установени промени в сърдечно-съдовата система, тогава е необходимо да се направи консултация с гинеколог за евентуално хормонално лечение, съветва специалистът.

Леки успокоителни помагат също

Едновременно с това може да се използват и леки успокоителни лекарства и да се подобри начинът на живот (хранене, движение и почивка). Ако резултатът не е достатъчен, тогава се добавят и подходящите лекарства за кръвно налягане, съобразени с денонощните му вариации. Както се вижда от изискванията, се налага лечението да се провежда от опитен кардиолог и да не се разчита на самолечение или на лекарствата на съседката, заключава д-р Ацев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -