четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКак да измерим правилно кръвното у дома

Как да измерим правилно кръвното у дома

Диагнозата есенциална хипертония се поставя, когато кръвното налягане е по-голямо или равно на 140/90 мм Hg при поне две-три измервания в различни дни. Желателно е това да бъде направено от лекар или медицинска сестра в болница или амбулатория.

Разбира се, важно е и човек сам да проверява кръвното си у дома. За него важат други стандарти. Стойността на кръвното 140/90 мм при лекаря съответстват на 130-135/85 мм в домашни условия. Самостоятелно измерване на кръвното налягане е препоръчително да се извърши с помощта на автоматично или полуавтоматично електронно устройство. Маншетът се поставя на ръката 2 см над лакътя. В краен случай, ако например се почувствате зле далеч от дома, можете да използвате и апаратчета за китката. Помнете обаче, че тези устройства често дават грешки.

Правила за точно измерване на кръвното

Измерването се прави след поне 5 минути почивка. През последния половин час се изключва приемът на храна, кофеин (чай, кафе) и не се пуши. След интензивно физическо или емоционално натоварване изчакайте поне половин час, за да измерите кръвното налягане. Процедурата трябва да се извършва в седнало положение, в удобна позиция. Ръката се поставя удобно на масата, опората е на гърба на стола, краката са отпуснати и не са кръстосани. Не говорете по време на измерването.

При стабилна асиметрия на двете ръце (разлика, по-голяма от 5-10 mm) измерването се прави на ръката с по-високите стойности. При липса на асиметрия измерването се прави на лявата ръка.

Помпането на въздух в маншета се прави бързо, а изпускането трябва да става бавно – 2 милиметра в секунда. ). Повторете измерването през 1-2 минути и вижте средната стойност на измерванията. Използвайте маншети с някой от стандартните три размера, като маншетът трябва да покрива най-малко 80% от обиколката на рамото. Средата на маншета трябва да бъде поставен на нивото на сърцето (приблизително около 4 ребро). Маншетът трябва да е не се допира до тъканите на облекло. Между него и повърхността на рамото трябва да остане разстояние с размерите на палец. Долният му край трябва да е с 2 см над ямката на лакътя.

Измерване на кръвното с традиционен апарат за кръвно с маншет

При измерване на кръвното налягане може да се ползва традиционен апарат за кръвно, който е с маншет, ръчно помпане и слушалка. С него помпваме маншета до нива на налягането с около 20 мм по-големи от предполагаевото систолично кръвно налягане. Познава се лесно, тъй като пулсът изчезва. След това бавно изпускаме въздуха. Нивото на горната (систолична) граница се отчита, като се появят тоновете на сърцето. Долната граница (диастолична) е тази, при която тоновете изчезват.

Ако тоновете са много слаби, вдигнете ръка и стиснете юмрук няколко пъти. След това повторете измерването. Най-честите грешки, свързани с неправилно измерване на кръвното налягане, са използване на маншет с неподходящ размер; недостатъчно време за успокояване на кръвообращението; висока скорост на изпускане на въздуха от маншета; липса на проверка дали има разлики в налягането на лявата и дясната ръка; неправилно положение на ръката.

Максим Нижегородцев, ръководител на диагностичното направление на Лабораторна служба „Хеликс“ в Москва

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -