петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕфектът от лекарствата за кръвно - чак след петия прием

Ефектът от лекарствата за кръвно – чак след петия прием

Високото кръвно, което прераства в хипертония, е може би най-разпространото сърдечно-съдово заболяване. Въпреки че съвременната медицина предлага разнообразни лекарства, които се съобразяват с индивидуалното състояние, все още не всички пациенти успяват да нормализират стойностите си. Лечението е необходимо, тъй като високото кръвно може да нанесе сериозни щети на организма с времето, посочва д-р Николай Поройлиев, кардиолог в МЦ „Искър“ (приема пациенти с направление и платено, час за записване на тел.  0877 58 90 40).

В началото не е лесно да се приеме, че са необходими лечение и промяна в начина на живот. Основната причина е, че хората не приемат на сериозно хипертонията, тъй като не изпитват някакви притеснителни симптоми. Кръвното се е вдигало с времето постепенно, а така организмът привиква и високите стойности не се усещат. Понякога симптомите се проявяват твърде късно и заболяването може да се открие, когато вече има увреждане на някои органи, например на бъбреците. Ето какво разказва в това интервю д-р Поройлиев.

При кои измерени стойности се приема, че кръвното е високо?

При измерване може да се установят по-високи стойности на систолното, на диастолното или и на двете над 140/90 mmHg. Тогава вече се мисли за хиперотония. Ако кръвното е 120-139 mmHg за горна и 80-90 mmHg за долна граница, говорим за гранична стойност.

Много хора идват навреме, след като са измерили за първи път високи стойности. Част от тях обаче не вземат на сериозно препоръките на лекаря и не са последователни за препоръчаните от кардиолога мерки. Също така не ходят на контролни прегледи.

Високото кръвно може да доведе до удебеляване на сърцето и хипертрофия на миокарда. Това се установява с преглед на ехограф. Ако имат висока кръвна захар, това повишава риска от сърдечно-съдови инциденти.

Алкохол и кафе при високо кръвно – позволени ли са и в какви дози?

Кои са причините за поява на високо кръвно?

В повечето случаи не се открива точна причина и най-вероятно става дума за генетична обремененост. Механизмите на есенциалната (първична, която не се причинява от друго заболяване) хипертония са сложни и все още не са напълно изяснени от науката. Вероятно много и различни фактори се преплитат и се стига до отключване на заболяването. Може да са свързани с нарушаване на механизмите за контрол на артериалното налягане (вродени/унаследени/генетично детерминирани или придобити). Тогава се стига до повишаване на  тонуса на кръвоносните съдове, нарушения в отделянето на електролити,  което води до увеличаване на обема кръв  в организма, въшни фактори –  диетични грешки или прием на забранени субстанции.

В по-редки случаи хипертонията е вторична, дължи се на друго заболяване, например на бъбреците.

Може ли човек сам да направи нещо за нормализиране на кръвното?

Кардиолозите работят с две добре установени стратегии за понижаване на артериалното налягане – лекарствена терапия и промяна в начина  на живот. Втората изисква активното участие на пациенти. Той трябва да промени начина си на хранене, да намали алкохола, категорично да откаже цигарите. Също така е важно да упряжнява някаква физическа активност според възможностите си. Такъв план за действие несъмнено ще понижи АН и сърдечно-съдовият риск, въпреки че за повечето пациенти ще се наложи да приемат и лекарства. Искам да обърна внимание, колко опасно е обездвижването в наши дни. То влияе пряко за повишаване на кръвното, особено аско човекът е свикнал да консумира висококалорични, мазни храни. Човешкият организъм не е създаден да води заседнал живот, но колко са професиите, които изискват физически труд? Отслабването като цел е далеч по-трудно от приемането на медикаменти, но пък е много важно.

Диета с повече калий сваля кръвното

Кога се налага прием на медикаменти?

Съвременните препоръки за лечение на хипертонията предвиждат да се започне с лекарства при АН от втора и по-голяма степен, т.е. стойности над 160/100 mmHg. Това не отменя промяната в начина на живот. При втора степен и нагоре вече има по-голям риск от органна увреда. Първа стъпка в терапията е кръвното да се понижи под 140/90 mmHg. При добро понасяне на терапията, при пациенти под 65 г. може да се опита понижаване в границите на 120-129 mmHg за систолното АН. При пациенти над 65 г. целта е да се задържи систолното налягане в интервала от 130-139 mmHg. За диастолното налягане при всички пациенти се препоръчва поддържане под 80 mmHg. Терапията може да се промени в зависимост от индивидуалните показатели след време, именно затова е важно да се ходи на контролни прегледи.

Кои са необходимите изследвания за проследяване на хипертонията?

Честотата на проследяване при кардиолог е според пациента и неговото конкретно състояние. Тежестта на хипертонията определя, кога да е следващият контролен преглед. При новоназначена терапия е уместно проследяване на всеки два месеца, за да се оцени резултата от терапията, както и наличието на странични ефекти. При постигане на задоволителен резултат е достатъчно един-два пъти годишно. Задължително се изследва кръвна захар – гликиран хемоглобин, който дава поглед за средните нива на глюкозата за седмици назад. Диабет и хипертония понякога вървят ръка за ръка.

Други стойности, които е добре да се проследяват, са:

Една от първите прояви на органна увреда при хипертония се открива чрез албумина в урината.

Кои са оптималните стойности на холестерола?

Кога и защо се слага холтер? 

Холтерът представлява устройство, което проследява колебанията на артериалното налягане в рамките на 24 часа. Позволява да се установят някои индивидуални особености – в кои часове на денонощието се повишава кръвното. Помага за уточняване на терапията, кога и как да се дозират медикаментите.

Има особености на колебанията при кръвното налягане през нощта, при някои то пада повече, при други – по-малко. Този факт има отношение към терапията и избора на медикаменти, които повлияват. Извън данните от холтера, всеки новодиагностициран хипертоник е добре да си измерва само у дома кръвното всеки ден по един-два пъти.

По принцип лекарствата за кръвно се вземат след събуждане и ако стойностите се мерят преди тях и след тях, може да се види какъв е ефектът от терапията. Ефект при нова терапия може да се види най-рано след петия прием на лекарството, тогава се получава необходимото насищане и може да се оцени доколко помага, повлиява.

Лечение на високо кръвно – с монотерапия или комбинирани лекарства

Какви са колебанията на кръвното през денонощието?

Сутрин кръвното налягане е най-високо, свързано е с биологичния цикъл. При събуждане се отделят в най-голяма степен активиращите медиатори, кортизол и други, което повишава кръвното. Известно е, че в ранните часове на деня има най-много оплаквания, свързани със сърдечни заболявания, исхемична болест и стенокардия. Това е и моментът, най-отдалечен във времето от последния прием на лекарства. Тогава холтерът помага да се види как реагира даден организъм, защото винаги има индивидуални особености.

Кога е добре да се направи изследване с ехокардиография?

За повечето пациенти е добре още при първия преглед да се направи и изследване с ехокардиография, защото се предполага, че и преди може да са повишавали. Прегледът с ултразвук е лесен, точен и безвреден метод за диагностика. Още повече, че при следващ подобен преглед може да се оцени динамиката и промените, ако има такива. С ехокардиография може да се видят функцията, кинетиката при съкращаване, функцията на клапите, размерите на кухините на сърцето. Има състояния, които повишават налягането и това може да се види и да се реагира.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -