сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са оптималните стойности на холестерола?

Кои са оптималните стойности на холестерола?

Холестеролът е една от най-често изследваните стойности на кръвта.  Дали се налага лечение за оптимизиране на нивата му зависи от индивидуалните рискови фактори. Има препоръчителни стойности, към които трябва да се стремим, но те не трябва да се разглеждат като догма. През последните години се чуват все повече гласове от страна на специалистите да не се прибързва с лечение при леко повишени нива на холестерол.

Невинаги повишеният холестерол трябва да се лекува

Все повече лекари смятат, че сами по себе си те не са чак толкова голям риск рисков фактор за инсулт или инфаркт. Рискът от настъпване на сърдечно-съдови събития трябва да се преценява комплексно, като се вземат предвид и други фактори, показатели за здравето на конкретния човек. 

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Ако човек няма други рискове  за калциране на съдовете или данни за сърдечно-съдови заболявания, много лекари препоръчват да не се прибързва с лечението. Необходимо е обаче стойностите да се проследят във времето. При изследванията може да се видят стойностите на общия холестерол, както и поотделно на добрия HDL и на лошия LDL.  

В идеалния случай общият холестерол е под  5,2 mmol/l

Друг е въпросът при хора с изразени рискови фактори като наднормено тегло обездвижване високо кръвно диабет и т.н. или пък хора при които вече е налице някакво сърдечно заболяване. При тях е много по-важно отколкото при здравите хора стойностите на холестерола да бъдат под максималните. 

 Ето ги и ориентировъчните гранични стойности:

  • общ холестерол –  идеалния случай е под 5,2 mmol/l,  но  граничните стойности могат да стигат до 6,2 mmol/l. Нива над тези се разглеждат като високи. 
  • добър холестерол (холестерол с висока плътност – HDL) –  принципно той трябва да е над 1,0 mmol/l.  
  • лош холестерол (холестерол с ниска плътност – LDL) – до 4,1 mmol/l,  ако няма други рискови фактори.  при хора които вече имат някакво съдово заболяване той трябва да е до 2,6 mmol/l.  при рискови фактори за атеросклероза е препоръчително стойностите да са 3,4 mmol/l.

Диета при висок холестерол – боб, зеленчуци и ядки

За по-подробно разглеждане на риска се изследват поотделно добрия и лошия холестерол.  Какво представляват тези молекули Това са липопротеини тоест белтъчни структури които транспортират холестерола в кръвта. Защо едните са добри а другите лоши?  Първите транспортират добрите мазнини, а вторите – такива, които са опасни за здравето. Опасни са, защото имат потенциала да стесняват и възпаляват важни кръвоносни съдове. Когато с възрастта се повиши и склонността към тромби, това натрупване на рискови фактори вече се превръща в сериозен риск от инсулт или диабет. Още повече, че при много пациенти в напреднала възраст са налице и заболявания като хипертония или диабет.

Храна с много животински мазнини като причина

В повечето случаи лошият холестерол повишен заради нездравословни хранителни навици.  В по-редки случаи се дължи на генетична склонност към повишаване на лошия холесетрол. Преразгледайте много грижливо всекидневното си меню. Често хората не осъзнават колко много вредни мазнини поглъщат когато се хранят небрежно с храна от улицата или от случайни евтини заведения на обяд. 

13 храни за по-нисък холестерол

По темата за храненето може да се говори много но е важно да се знаят няколко основни принципа:

  • Намалете съществено животинските мазнини!  Това не значи да се отказвате от месото а само да избирате такова което е без тлъстини. 
  • Напълно се откажете от бързи закуски, полуфабрикати и преработени храни. В България особено рискови са готовите кайми, в които се добавя много сланина, изкуствени набухватели, овкусители, които също объркват метаболизма. При повишени нива на мазнините в кръвта, както и при омазнен черен дроб се препоръчва диета с повече протеини, но по-малко мазнини, особено животински.
  • Погрижете се в храната ви да има достатъчно витамини, минерали и биоактивни вещества – казано на прост език, големи количества пресни или сготвени зеленчуци, плодове.

Д-р Йорг Цорн, Навигатор дер медицин

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -