събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика8 упражнения за лечение на кокалчета на стъпалото

8 упражнения за лечение на кокалчета на стъпалото

Кокалчетата на палеца на крака или халукс валгус, както се наричат на медицински език, са неприятни, защото причиняват неестетична деформация, но също и болка при продължително ходене. По-често от тях страдат жените, но и мъжете понякога са засегнати.

Кои са причините за изпъкналите кокалчета?

Безспорно има елемент на наследственост, генетични особености, свързани с мека съединителна тъкан, склонност към плоско стъпало. Огромна роля играят обаче и обувките, които носим. Тесните, стеснени в пръстите обувки, високите токчета и нестабилна конструкция на цялата обувка. С годините при много хора се появява и плоскостъпие, което също влияе за деформацията на стъпалото.

Промените настъпват постепенно, затова рискът се подценява. Но когато забележим деформацията на палеца на стъпалото, обикновено тя е напреднала. Веднъж започнало, изкривяването на големия пръст става причина кокалчето да се трие в обувката по-интензивно. Това го възпалява и става причина то да се подува и зачервява. Болката е по-силна.

Важно е да се прави разграничение между болката в големия палец при подагра и при халукс валгус. При подаграта има повишена пикочна киселина, чиите кристали се отлагат около ставата на големия пръст на крака. Кризата настъпва изведнъж, а не постепенно както е при кокалчетата. Палецът е зачервен и боли така, че човек не може да стъпи нормално на крака. Тогава трябва да се обърнете към ревматолог или ендокринолог, който ще ви назначи подходящи изследвания.

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Лечение на кокалчетата

За лечение на кокалчетата на палеца има различни възможности – по-леките случаи може да се лекуват с лекарства и гимнастика. За по-тежките, когато деформацията пречи на нормалното ходене, има възможност за операция. Хирургичното лечение обаче невинаги е особено успешно, освен това възстановителният период е дълъг. В други страни се тестват нови, по-щадящи методи за операция. У нас обаче те се правят на много малко места и се заплащат изцяло от пациента (около 1000 лв. на крак).

Как се лекуват „кокалчета“ на стъпалото?

Първото, което трябва да направите, като стъпка от лечението, е да си осигурите удобно, дори ортопедични обувки, които оставят достатъчно място за пръстите. Има силиконови протектори за многократно ползване, които намаляват триенето и оттам болката. Може да се приложат медикаменти, противовъзпалителни лекарства като крем за локално мазане или като таблетки през устата (диклофенак, ибупрофен и др.). С хапчетата трябва да се внимава, те не се препоръчват за прием, по-дълъг от 5-7 дни.

Народната медицина препоръчва налагане на мястото с леко начукан зелев лист, нищо не пречи да опитате.

С най-голям ефект си остава гимнастиката, която раздвижва и отпуска сухожилията и мускулчетата, които държат палеца. Във видеото по-долу може да намерите няколко упражнения, които са лесни за изпълнение, дори когато гледате телевизия или говорите по телефона. Тази гимнастика се изпълнява с бавни, меки и плавни движения, те не трябва да причиняват болка.

Упражнение №1

Кракът е подпрян на външната си част, хващаме големия палец и леко го придърпваме напред. Повтаряме 10-ина пъти.

Упражнение №2

От същото положение хващаме стъпалото с едната ръка, а с другата движим леко палеца напред-назад.

Упражнение №3

Хващаме стъпалото с една ръка, а с другата меко натискаме палеца, колкото е възможно назад. Трябва да се усеща леко напрежение, но при болка спирате. Повтаряте 10 пъти.

Упражнение №4

Обхващаме палеца на крака с едната ръка – палецът на ръката е отгоре, а другите пръсти придържат големия пръста на крака отдолу. С палеца на ръката го притискаме леко надолу, колкото е възможно.

Упражнение №5

Хващаме големия палец на крака и го издърпваме навън. От това положение опитваме с мускулите на палеца да го върнем обратно, но не го пускаме от ръката. Целта е да се създаде напрежение в мускулчетата. Държим по 5-7 секунди – повтаряме до пет пъти.

Упражнение №6

Без помощта на ръцете се опитваме да разперим пръстите на краката, колкото е възможно. Задържаме няколко секунди, отпускаме. Повтаряме 10-ина пъти.

Упражнение №7

Без помощта на ръцете сгъваме бавно и плавно пръстите напред. Задържаме и отпускаме. Повтаряме няколко пъти.

Упражнение №8

Без помощта на ръцете се опитваме да движим само големия пръст надолу и нагоре.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -