сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПърва операция с робот при рак на панкреаса у нас

Първа операция с робот при рак на панкреаса у нас

Частично отстраняване на панкреаса с помощта на робота „Да Винчи“ на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор бе извършена от екип на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Прецизната минимално инвазивна операция е първа по рода си в страната. Пациентът се възстановява бързо и е изписан без усложнения няколко дни след извършената интервенция.

Важна част от медицинската грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник Отделение по интервенционална гастроентерология. След извършената ендоскопска ехография с тънкоигленна биопсия под ехографски контрол се установява, че става въпрос за невроендокринен тумор, засягащ тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първоначалното предположение.

Имунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно – със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия. Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система „Да Винчи“ – моделът Xi, допринася за изключително прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури. Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми.

С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

Кои са причините за рак на панкреаса

Невроендокринните тумори на панкреаса произхождат от ендокринните клетки на жлезата, съсредоточени в т.нар. островни клетки, затова се наричат още тумори на островните клетки. Те са по-редки от карцинома на панкреаса, който произхожда от екзокринните части на жлезата. Могат да не предизвикват симптоми или да предизвикат редица разнообразни оплаквания, според това дали са функционални и секретират хормони.

Болката при панкреатит е като от пронизване с нож

В повечето случаи навременното дефинитивно отстраняване на тези тумори е много важно, защото злокачествените образувания често дават метастази в черния дроб, което влошава прогнозата за пациента. Разширението на роботизираната хирургия с „Да Винчи“ в болница Токуда с включването на коремна хирургия към специалностите, които я прилагат, стана факт в началото на 2019 г. Актуализирането с последната версия на напредналата технология в лечебното заведение в края на миналата година позволява все по-широкото й приложение в това направление, което означава повече и по-добри възможности за лечение при редица хирургични състояния.

Източник: Пресцентър Токуда

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -