четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниС робота "Да Винчи" оперират дори напреднал рак на простатата

С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

Ракът на простатата заема второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете след рака на белия дроб. Новостите в терапията включват и щадящата роботизирана хируртия. При нея травмата за пациента е минимална, а възстановяването – бързо.

Данните показват, че всяка година по света над 1 млн. мъже получават диагнозата рак на простата. Това е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.

В България годишно се регистрират близо 3000 нови случая на заболяването. Статистиката е на Националния раков регистър, като за последните 10 г. броят на болните е нараснал с 60%.

Операцията възможна и в напреднал стадий

Добрата новина е, че с напредъка на технологиите в медицината вече е възможно ракът на простатата да бъде опериран дори в напреднал стадий. Това съобщи доц. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в Александровска и председател на Българското урологично дружество.

По думите на доц. Георгиев роботът „Да Винчи“ се използва с прилагане на интердисциплинарен подход. В терапевтичния процес участват лекари от три медицински специалности: уролог, онколог или лъчетерапевт. Това дава нови възможности за мъжете, при които болестта е диагностицирана по-късно. Не са започнали лечение навреме, допълни доц. Марин Георгиев.

Роботът „Да Винчи“ има редица предимства пред стандартната отворена операция. Това е минимално инвазивен метод, който води до бързо връщане към нормален живот след операция. Намалява риска от еректилна дисфункция и инконтиненция (изпускане на урина).

„Роботът Да Винчи e бил секретна разработка на военните, предназначен първоначално за целите на военно-полевата хирургия, но скоро след това той бързо намира своето място в цивилните институти и болници. В момента това е най-съвременният оперативен подход при рак на простатата. В държави като САЩ това да е стандартна процедура. В България вече пета година също се извършват роботизирани операции при пациенти с простатен карцином“, разказа още доц. Георгиев.

Изпускането на урина подлежи на лечение

Урологът разказа и за болестите на долните пикочни пътища. Неприятно състояние например е свръхактивният пикочен мехур (СПМ). От СПМ са засегнати над 100 млн. жени и мъже по света, 22 млн. от които са в Европа. По своята честота (12-17%) СПМ е пред такива социално значими заболявания като диабета и астмата.

Свръхактивният пикочен мехур (СПМ) може да бъде хронично и прогресивно състояние. Води до сериозни физиологични и психологични разстройства за пациентите. Симптомите на СПМ (и в частност изпускането на урина) прогресират с времето и в крайна сметка влошават значително качеството на живота на пациентите.

Основното лечение на симптомите на СПМ е медикаментозното, като антимускарините (AМs) и ßЗ-адренорецепторните агонисти са двата основни класа на лекарствена терапия. В повечето случаи симптомите на СПМ рецидивират след преустановяване на лечението. Затова е особено важно пациентите да са постоянни в прилагането на предписаната им терапия.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -