С робота „Да Винчи“ оперират щадящо тумор на бъбрека

PRINT

Щадяща операция на тумор на бъбрека, без да бъде отстранен целият орган, бе извършена за първи път в България в отделението по урология на МБАЛ „Доверие“. Тя бе извършена от екипа на доц. д-р Марин Георгиев чрез роботизираната система „Да Винчи“. Често дори и доброкачествено изглеждащите туморни формации в бъбреците в начален стадий за няколко години се превръщат в злокачествени, посочи доц. Георгиев.

Новите технологии съхраняват част от бъбрека

Тогава не остава нищо друго, освен да се премахне целият бъбрек. Чрез системата „Да Винчи“, обаче, в зависимост от стадия на заболяването и разположението на тумора, пациентът получава шанс да съхрани отчасти органа и неговите функции. Отстранява се само туморната формация и се запазва функционираща бъбречна тъкан.

Така пациентът има един здрав бъбрек и един, който работи частично. Вероятността за развиване на бъбречна недостатъчност значително по-малък шанс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пациент в Александровска има четири бъбрека 
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година
Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести? 
Бъбреците се променят при бременност, но не е болест

Предимствата – по-малка кръвозагуба и по-голяма прецизност

„Сред основните предимства на парциалната резекция са прецизното и ефективно отстраняване на тумора при по-малко кръвозагуба и възможност за по-добро реконструиране на бъбрека. Вместо голям разрез, използван в класическата хирургия, чрез Да Винчи ние правим няколко малки разреза – подобни на традиционната лапароскопия.

Роботът разполага с увеличителна 3D система за визуализация с висока разделителна способност и специални инструменти, които се огъват и въртят много повече, отколкото е възможно за човешката китка. В резултат на това настоящата операция се проведе с повишена видимост, прецизност, сръчност и контрол“, коментира успешно извършената интервенция доц. д-р Марин Георгиев.

Чрез Да Винчи парциалната резекция предлага на пациентите потенциални ползи като прецизно отстраняване на тумора, бъбречна реконструкция и запазване на органа, където е възможно, по-малък риск от усложнения, по-бързо възстановяване. Съпоставена с традиционната лапароскопия, роботизираната интервенция отбелязва плюсове като по-кратък болничен престой, по-кратко топло исхемично време и намаляване на кръвозагубата.

[Общо: 2    Средно: 3/5]
С робота „Да Винчи“ оперират щадящо тумор на бъбрека беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *