четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеС робота "Да Винчи" оперират щадящо тумор на бъбрека

С робота „Да Винчи“ оперират щадящо тумор на бъбрека

Операция на бъбрека с робот? Това вече е възможно и у нас. Щадяща операция на тумор на бъбрека, без да бъде отстранен целият орган, бе извършена за първи път в България в отделението по урология на МБАЛ „Доверие“. Тя бе извършена от екипа на доц. д-р Марин Георгиев чрез роботизираната система „Да Винчи“. Често дори и доброкачествено изглеждащите туморни формации в бъбреците в начален стадий за няколко години се превръщат в злокачествени. Това посочи доц. Георгиев.

Новите технологии съхраняват част от бъбрека

Тогава не остава нищо друго, освен да се премахне целият бъбрек. Чрез системата „Да Винчи“ в зависимост от стадия на заболяването и разположението на тумора, пациентът получава шанс да съхрани отчасти органа и неговите функции. Отстранява се само туморната формация и се запазва функционираща бъбречна тъкан.

Така пациентът има един здрав бъбрек и един, който работи частично. Вероятността за развиване на бъбречна недостатъчност значително по-малък шанс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пациент в Александровска има четири бъбрека 
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година
Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести? 
Бъбреците се променят при бременност, но не е болест

Предимствата – по-малка кръвозагуба и по-голяма прецизност

„Сред основните предимства на парциалната резекция са прецизното и ефективно отстраняване на тумора. По-малко е кръвозагубата, има възможност за по-добро реконструиране на бъбрека. Вместо голям разрез, използван в класическата хирургия, чрез Да Винчи ние правим няколко малки разреза. Те са подобни на традиционната лапароскопия.

Роботът разполага с увеличителна 3D система за визуализация с висока разделителна способност и специални инструменти. Те се огъват и въртят много повече, отколкото е възможно за човешката китка. В резултат на това настоящата операция се проведе с повишена видимост, прецизност, сръчност и контрол“, коментира успешно извършената интервенция доц. д-р Марин Георгиев.

Чрез Да Винчи парциалната резекция предлага на пациентите различни предимства. Това са прецизно отстраняване на тумора, бъбречна реконструкция и запазване на органа, където е възможно, по-малък риск от усложнения, по-бързо възстановяване. Съпоставена с традиционната лапароскопия, роботизираната интервенция отбелязва плюсове като по-кратък болничен престой, по-кратко топло исхемично време и намаляване на кръвозагубата.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -