петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеОбичате сладко или горчиво? Заради гените е

Обичате сладко или горчиво? Заради гените е

Ако човек е придирчив към храната и има предпочитания към определени продукти, проблемът може да не е в качеството на ястията. Експерти от Центъра „Монел“ за химически проучвания установиха, че вкусовите предпочитания на човека зависят от гена TAS2R38. Това се изяснило, след като те изследвали група близнаци на възраст от 4 до 7 години, съобщава Zee News.

Този ген може да увеличи чувствителността към горчивия вкус и предпочитанията към сладкото. В едно проучване при децата се установило, че онези, които са били особено чувствителни към горчивото, предпочитат сладки храни и напитки. При възрастните обаче нямало такава зависимост: тези, които не обичали горчивия вкус, не показвали особени предпочитания към сладкишите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Педиатър: Не карайте детето да яде насила 
Протеините са най-важни за детския имунитет
Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли 

Вкусът към храната може също така да се възпитава! Ако не можем да променим гените си, можем да повлияем върху навиците. Предпочитанията започват да се формират още в утробата. Околоплодната течност също има вкус, а след това вкусовете продължава да се оформят след раждането чрез индивидуалните особености на кърмата. Има голямо значение и какви храни ще консумира човек в детството си, установили още учените. Ако му сервират често броколи, то ще обича да яде този зеленчук и като възрастен.

Неотдавна прекомерната придирчивост към яденето беше призната за хранително разстройство, свързано с нарушение на апетита. Учените вярват, че резултатите от проучванията им ще помогнат за създаването на таблетки или подправки, които да намаляват чувствителността към горчивите вкусове. Така хората с подобни нарушения ще бъдат в състояние да опитат много нови продукти.

Източник: Zee News

 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -