петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПедиатър: Не карайте детето да яде насила

Педиатър: Не карайте детето да яде насила

Родителите в никакъв случай не бива да карат децата да ядат насила, заявява д-р Наталия Ботвинкова, педиатър от детския медицински център МЕДСИ в Москва, цитирана от „Меддейли“. Ако зад отказа стоят вкусови пристрастия – например малкото не обича определен вид плодове или зеленчуци, натискът може да доведе от нежелание да се консумира въобще цяла група продукти.

Вижте още: С малки хитрости децата ядат повече зеленчуци

Заслужава си да се помисли как да се приготви или подаде този продукт в друга форма или дори да се замени с подобен, който е също толкова полезен. Ако детето не обича традиционната супа, може да се опита със зеленчуково пюре, ако не иска извара – може да му се предложат пирожки или банички. Ако не обича пържола – може да се предложи месо със сос. Известно е, че с възрастта вкусовите предпочитания се променят.

Да, понякога е сложно, налага се да проявим търпение, но си заслужава, пояснява д-р Ботвинкова. Не подценявайте междинните закуски и навика да се ядат сладки неща между основните хранения. Придържането към установеното време за сядане на масата е важно, тъй като стомашно-чревният тракт работи строго по часовник. Той провокира чувството на глад, свързано с отделянето на стомашни сокове. Те са важни за пълното усвояване на храната.

Хранителните навици от детството влияят върху холестерола

Нередовното хранене, безразборното ядене между основните часове на трапезата и изобилието на бисквити и десерти водят до нарушаване на храносмилателния процес и натрупване на излишно тегло.

Има и друг проблем – детето може да отказва да се храни, ако е болно. Обикновено това се случва при вирусни инфекции или стомашни проблеми. В този случай се посъветвайте с педиатър каква храна е подходящо да предложите, съветва още д-р Ботвинкова.

Сухите закуски – една от причините за камъни в бъбреците при деца

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -