събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХранителните навици от детството влияят върху холестерола

Хранителните навици от детството влияят върху холестерола

Неправилните хранителни навици на децата в предучилищна възраст са свързани с по-високи нива на лошия холестерол, показват резултатите от проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal. Данните показват, че ако тази група осъзнае и промени навиците си в по-късна възраст, може да намали сърдечно-съдовия риск по-късно в живота.

„Нашите резултати поддържат предишните ни идеи за интервенции, които целят подобряване на хранителните навици на децата в предучилищната възраст“ – пишат д-р Навиндра Персо от университета на Торонто, Канада, и нейните колеги. „За да направим това, доказателствата показват, че трябва да се промотират правилни хранителни навици, при които възрастните да осигурят подходящ достъп до здравословна храна и децата да определят сами времето, мястото и количеството на храната, а не да изпълняват указанията на родителите или указания от телевизията.“

 

Изследователите наблюдавали 1856 деца на възраст от 3 до 5 години от 7 практики за първична помощ в Торонто. Те получили данни за хранителните навици и кръвните изследвания от 1076 включени деца. Хранителните навици са оценени чрез въпросник, който дава еднаква тежест на 5 навика:

  • дали на детето е било позволено да реши само колко да яде;
  • дали детето яде, докато гледа телевизия;
  • броят на порциите за деня;
  • наличието на съпротивление на детето при хранене или затруднения в гълтането;
  • дали децата са били гладни към времето на храненето след като са приемали напитки скоро преди това.

Авторите намерили съществена връзка между хранителните навици и серумния не-HDL­-холестерол. „Изненадващото за много педиатри е, че именно хранителните навици са свързани със сърдечно-съдов риск, а не точно състава на храната. С други думи, как се хранят децата може би е по-важно от това какво ядат, по отношение на сърдечно-съдовия риск. Известно е, че сърдечно-съдовата болест започва в детсвото. Ако данните от това проучване се потвърдят, интервенциите, насочени към подобряване на детските хранителни навици, могат да помогнат за намаляване на сърдечно-съдовия риск в зрялата възраст.“ – твърди д-р Майкъл Макнин, педиатър в Кливланд Клиник в Охайо.

„Нашите резултати показват, че връзката между хранителните навици и сърдечно-съдовия риск се появява рано в детството и може да бъде потенциална цел за лекарите да се опитат навреме да променят начина на живот на пациентите си. Бъдещи изследвания могат да определят как връзката между хранителните навици и не-HDL-холестерола се променя с времето и окончателно да докажат дали хранителните навици в ранното детство са свързани с по-късни сърдечно-съдови инциденти. Тези бъдещи изследвания могат да улеснят развитието на ефективни скринингови методи и интервенции за ранното детство, далеч преди да се манифестират сърдечно-съдови или метаболитни заболявания.“ – е заключението на авторите.

Източник: nsoplb.com

Свързани теми:

СНИМКА: ДАК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -