четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСухите закуски - една от причините за камъни в бъбреците при деца

Сухите закуски – една от причините за камъни в бъбреците при деца

Камъните в бъбреците се срещат и при малки деца, макар че първата криза обикновено е на около 20-годишна възраст. Това обясни доц. Анелия Буева, водещ детски нефролог у нас. Разбира се, генетичното предразположение играе роля, но има и други фактори.

Стискането по малка нужда е един от лошите навици при малките. В училище те много рядко ходят до тоалетните, които в повечето случаи са нехигиенични и отблъскващи, посочи доц. Буева. Децата не пият достатъчно вода, което затруднява промиването на бъбреците. Ядат много сухи неща – вафли, сандвичи, кроасани.

Ако в семейството (родители, баба, дядо) има човек с установена бъбречно-каменна болест, то задължително детето от малко трябва да се изследва за наличие в урината на концентрация на вещества, които благоприятстват появата на камъни в бъбреците. Най-често камъните са калциево-оксалатни. При ранно откриване на предразположение у детето към образуване на конкременти може да се предпише съответната терапия и диета, за да се избегнат кризите по-късно, уточнява бъбречният специалист. Не чакайте да се появят симптомите, а заведете детето на нефролог (бъбречен специалист), съветва доц. Буева.

Около 4000 деца у нас са с камъни в бъбреците

В България статистика за честотата на бъбречно-каменната болест (уролитиаза) няма нито за деца, нито за възрастни. Скринингово проучване, проведено с колектива на Клиника по детска нефрология през 2010 – 2013 г. за скрита бъбречна заболеваемост обаче позволява да се направят някои приблизителни изчисления. Установихме честота от 3,4 на 100 000, което означава, че около 4000 деца у нас страдат от камъни в бъбреците.

Кръв в урината – първи симптом

Често първо се появява хематурия – кръв в урината. Децата виждат, че имат червена урина, но невинаги се тълкува правилно, казва доц. Буева. Кръвта в урината при деца може да е признак на цистит или друго възпаление, но също и за образуване на кристалчета. Те вероятно са невидими на ехограф, но се раздвижват след физическа активност. Обикновено такава червена урина се наблюдава следобед или вечер, след като децата са играли. Сутринта урината е нормална на цвят и родителите решават, че е било нещо временно. След такъв инцидент на другия ден вероятно също има кръв, но тя не е видима, не е много. По-сигурно е да се направи изследване, което ще установи дали има хематурия – кръв в урината. Препоръчва се и консултация с лекар. Често се установяват отклонения в състава на урината и тогава може да се назначи терапия.

Стряскащи примери от практиката – момиче не е ходило до тоалетна 24 часа!

дете чете книга

„Наскоро родителите доведоха за преглед 10-годишно момиче, което често правело цистити. В семейството има болни с камъни в бъбреците. Беше към 18 часа и коремът на момичето беше изпълнен с един огромен пикочен мехур. Питах я кога е ходила последно до тоалетна, а тя отговаря „От вчера“. Вечерта не й се ходело, а сутринта бързала. Призна, че в училище никога не ходи до тоалетна“, разказва доц. Буева. Майката била потресена да чуе това от детето си, но става ясно, че никога не я е питала дали ползва училищните тоалетни.

Друго дете – момче на 7 г., в семейство с изразено предразположение към калциево-оксалатни камъни, яде всеки ден по 2 кофички кисело мляко. А точно млечните продукти увеличават риска от образуване на такива конкременти. Друго нещо, за което трябва да се внимава при фамилна обремененост е да не се качват излишни килограми.

Нелекуван камък може да доведе до калкулозен пиелонефрит

бъбреци гломерулонефрит

Камъните в бъбреците при децата не само трябва да се търсят активно още преди да са дали каквито и да е симптоми, но и трябва да се вземат мерки за тяхното предотвратяване. Ако не се лекува, уролитиазата може да причини в даден момент запушване на уретера и да се стигне до хидронефроза – задържане на урина. Тогава болният изпитва силна болка, а може да има и инфекция, когато състоянието е с висока температура. Изчаква се 2-3 дни, прави се всичко възможно да се даде възможност на камъка да падне, но често се налага и хирургична намеса.

Друго възможно усложнение е калкулозният пиелонефрит. Той се развива на базата на наличен конкремент. Когато камъкът е по-малък, шансът за успех е по-голям. До определен размер може да се разбие с литотрипсия, но ако нарасне много – вече не. Най-неприятното е, че ако в детството се повторят няколко такива епизода – пиелонефрит, съпроводен с хидронефроза, болка и възпаление, това е пречка за бъбрека да се развива. Той може да остане по-малък от другия и да причини с времето още здравословни проблеми.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -