събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниУжасни тоалетни в училище карат децата да се стискат, сочи проучване

Ужасни тоалетни в училище карат децата да се стискат, сочи проучване

70% от децата се гнусят от тоалетните в училище и ходят там само в краен случай. Това разкрива проучване на неправителствена организация „Национална мрежа за децата“, съобщи координаторът Мариана Банчева. Тези места обикновено не са ремонтирани от години, нехигиенични са и често вратите на кабинките не се затварят.

Сапун и тоалетна хартия са екзотика в училищните тоалетни, а в чешмите няма топла вода. Друг проблем е, че в малките населени места клозетът се намира извън основната сграда и децата се затрудняват да го посещават в силен студ например. В Уелс например създали специални стандарти за тоалетните близо до клас, след като тръгнали епидемии. Неправителствените организации, които работят в областта на детското здраве, констатираха, че въпреки ужасното състояние на школските тоалетни, липсва воля за промяна и нищо не се прави за подобряването им.

Стискането по малка нужда може да доведе до здравословни проблеми, каза преди време доц. Анелия Буева, шеф на Клиниката по нефрология и хемодиализа към педиатрията. Първото по рода си проучване за скрити бъбречни заболявания у нас във възрастовата група от 3 до 16 г. разкрива, че всяко 12-о дете в София, или 8,4% от 627 проверени, е с уголемен пикочен мехур. Основна причина за това е отлагането на тоалетната.

В същото време водещи експерти в областта на храненето като проф. Донка Байкова и доц. Веселка Дулева от Националния воден съвет агитират учениците да пият повече вода. Необходимо е да приемат поне 6-8 чаши дневно. Малките обаче налитали на газираните напитки. Дори 2% дехидратация намалява умствените способности, които са толкова важни в ученическата възраст, изтъкват експертите.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -