четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика77 млн. лв. повече за здраве през 2013 г., реши надзорът на...

77 млн. лв. повече за здраве през 2013 г., реши надзорът на касата

Бюджетът на здравната каса през 2013 г. ще е 2 710 276 000 лв., реши днес Надзорният съвет на финансовият институт. Това е с около 77 млн. лв. повече от 2012 г., но към НЗОК ще преминат много дейности, които сега се осигуряват от Министерството на здравеопазването като ваксини, ин витро, спешната помощ и др. Увеличението на бюджета ще е изцяло за сметка на здравните вноски, които хората правят, тъй като трансферът на държавата – тоест парите за студенти, пенсионери и някои категории служители, остава непроменен 941 млн. лв.

За да влезе в сила, бюджетът на касата трябва да бъде внесен в парламента, обсъден и приет от депутатите. В Пловдив днес министър Десислава Атанасова потвърди, че ще иска повече пари за здравеопазване – с 21 млн. лв. отгоре, но те трябва да бъдат одобрени от правителството.

Водещите специалисти в различни медицински направления се събраха днес следобед в парламента, за да обсъждат мерките, които могат да влязат в бъдеща стратегия на МЗ и да додеват до подобряване на здравето на нацията. Презентацията, представена от зам.-министър Десислава Димитрова бяха описани всички сектори на здравеопазването, като населението бе разделено в 4 възрастови групи – малки деца до 9 г., младежи от 10 до 19 г., активна група от 20 до 65 г. и над 65 т. Целите изобилстваха от понятия като „повишаване на ефективността“, „реорганизация“ и „реформи“. Тя ще бъде качена на сайта на МЗ, а всеки, който желае, може да дава конкретни предложения до края на годината. На тази основа ще се формулират конкретни мерки и ще се търси финансиране от еврофондове.

От пациентски организации отбелязаха, че подобна стратегическа рамка няма смисъл да бъде обсъждана, ако липсва финансов план към нея.  Припомниха, че в годините няколко пъти са приемани подобни насоки за развитие на здравеопазването, но след като станело ясно, че за това са необходими сериозни инвестиции, проектът потъвал в забвение. Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов дори беше донесъл стара стратегия от 2001 г, подвързана в книжка. Ако всичко тук беше изпълнено, българското здравеопазване нямаше да има никакви проблеми, отбеляза той.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -