понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТворците имали по-често психични отклонения

Творците имали по-често психични отклонения

Творческите способности нерядко са свързани с психически отклонения. Тази връзка се среща особено често при писателите, става ясно от проучване сред близо един милион души. При тях е повишен рискът от биполярно разстройство, тревожност, шизофрения, наркозависимост и депресия, предаде Би Би Си, като се позова на данни от шведския Каролински институт.

Хората на творчеството два пъти по-често стигали до самоубийство. Биполярното разстройство нерядко се срещали при фотографите и танцьорите. Анорексията и донякъде аутизма също се срещат по-често при креативните професии.

Ако човек с аутизъм или маниакални наклонности много се интересува от нещо, твърде възможно е да е гениален, казва д-р Саймо Кияга. Аналогична е ситуацията при шизофренията. Новото разбиране за психичните отклонения може да доведе до различен подход в лечението им. Някои особености на мисленето и поведението, свързани с болестта, са полезни за творческите дейности. Експертите призовават да не се слага знак за равенство между психичните разстройства и гениалността.

Свързани теми: Травма превърна неудачник в музикален гений

Компютър чете мислите на Стивън Хокинг и ги превръща в думи

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -