Компютър чете мислите на Стивън Хокинг и ги превръща в думи

PRINT

Компютър, който чете мисли, ще накара 70-годишния гениален физик Стивън Хокинг, който страда от амиотрофична латерална склероза и е напълно обездвижен, да „проговори“ на конгрес в Кеймбридж на 8 юли. Създателят на новата технология е 33-годишният д-р Филип Лоу от Станфордския университет. Компютърът iBrain може да разчита мислите и да ги трансформира в думи и фрази. Заради болестта си самият Хокинг не може да говори.

iBrain работи, като на челото се прикрепя специална лента. Тя съдържа многобройни невротрансмитери, които записват активността на мозъчните вълни, обяснява д-р Лоу в интервю за немския в. „Ди Велт“. Идеята е да видим дали Хокинг ще може да накара мозъка си да създаде една логична и повтаряща се мостра, която компютърът може да преведе в букви, думи или заповед, казва той. Като тест физикът пожелал да свие юмрук, а технологията превела това желание в алгоритъм. Опитът се оказал успешен – iBrain успял да превърне мислите му в индивидуални сигнали.

Д-л Лоу стигнал до идеята за компютъра, след като негови колеги установили, че птички нощем сънуват песните си. Тогава той създал технология, която записва мозъчните вълни на пернатите, без да се налага да им присаждат електроди. С физика Хокинг се запознали през 2010 г. на една церемония. С помощта на компютъра, който използва сега, ученият поканил д-р Лоу вкъщи и с запознал подробно с новата технология iBrain.

„Седяхме в кухнята му и го попитах „Кога да започнем?“, а той отвърна „Сега, веднага“. Така на момента започнахмеда записваме мозъчните вълни в неговата кухня„, обяснява неврологът от Станфорд. През ноември 2011 г. започнал експериментът с Хокинг. Физикът искал да си представи какво е да движи крайниците си, да играе футбол или да ходи из жилището си. Неговите желания се преобразували в мозъчни „мостри“ – биосигнали, които след това можело да бъдат превърнати в букви и думи.

Свързана тема: На 70 г. Стивън Хокинг опроверга медицината

СНИМКА : УИКИПЕДИЯ

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Компютър чете мислите на Стивън Хокинг и ги превръща в думи беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *