петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзпаряват рака на простатата с електрическа игла

Изпаряват рака на простатата с електрическа игла

Нажежена игла може да замени скалпела при рака на простатата. Тя убива активните ракови клетки, без да засяга здравите, твърдят учени пред „Дейли мейл“. Диаметърът на иглата е по-малък от 2 мм. Този скромен размер прави възможно запазването на сексуалната функция и предпазването от инконтиненция (изпускане на урина).

В Центъра за изследване на рака във Великобритания вече изпитват новата технология на 60 доброволци с рак на простатата, които са в ранен стадий. Подобен подход вече е тестван при пациенти с рак на гърдата и с бъбречна недостатъчност.

Като правило изборът на метод за лечение зависи от това къде се намира тумор, а също и дали има метастази. При локализирани тумори обикновено се прилага радикална простатектомия (отстраняване на простатната жлеза). Операцията обаче може да увреди нервите.

Възможно е ракът да бъде атакуван и с ултразвук. Експертите обаче смятат радиофреквентната аблация за по-ефективна. При нея с помощта на електрически ток, се генерира топлина на върха на електрода, който прилича на игла. По време на процедурата иглата се вкарва в перинеума. След това лекарите следят движенията й с ядрено-магнитен резонанс или компютърен томограф. Иглата има заряд от около 20 вата.

„Радиочестотната аблация е по-добра по отношение на енергията, която излъчва, в сравнение с ултразвука. Той не може да проникне на големи дълбочини. По тази причина той не е ефективен, ако се окаже, че в простатата има камъни. Аблацията обаче не с сблъсква с подобни проблеми“, коментира проф. Радж Персад от Бристолския институт по урология.

Свързани теми: Лекарство за психични разстройства убива тумори

Кога се налага операция на уголемена простата

Осем от 10 мъже над 60 г. имат уголемена простата, не знаят

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -